2024. március 28., csütörtök

Véget ért a hegyesi LITERAtúra

Szocialista felépítményből időszerű irodalomi történés

Az irodalmi emléknappal véget ért a háromnapos LITERAtúra rendezvénysorozat Kishegyesen.

Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Szűgyi István, a képviselő-testület elnöke megkoszorúzzák a Csépe-emléktáblát (Lakatos János felvétele)

Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Szűgyi István, a képviselő-testület elnöke megkoszorúzzák a Csépe-emléktáblát (Lakatos János felvétele)

A program az Aranyeső községi vers- és prózamondó versennyel és az Irodalmi kaszinóval kezdődött, az Irodalmi randevúval folytatódott, majd pénteken került sor az Irodalmi emléknapra. Ez utóbbi a Csépe-emléktábla megkoszorúzásával kezdődött, majd a Forum Könyvkiadó Intézet könyvkiállítása következett. Az ünnepi műsorban felléptek az Aranyeső első helyezettjei, a 80 éves Vigh Rudolf írót, költőt dr. Virág Gábor köszöntötte, dr. Jung Károllyal a Folklór minden időben című könyvéről dr. Szőke Anna beszélgetett, majd Irodalmi hagyatékok nyomában címmel Gazsó Hargita tartott előadást. Ezt Miroslav Jovančić kiállítása követte az iskola galériájában, Bíró Tímea nyitotta meg. Az idei hegyesi LITERAtúra a Paprikáscsirke című előadással zárult, amit a topolyai Mara Amatőr Színház társulata mutatott be a színházteremben.

A rendezvény kapcsán Linka B. Gabriella, a LITERAtúra szervezőbizottságának tagja elmondta, hogy a régi szocialista felépítményt sikerült nagyon finoman átalakítani egy korszerű és aktuális irodalmi rendezvénnyé.

– A rendezvény során egy kicsit „túráztatjuk” a közönségünket az irodalomban. A túra az Irodalmi kaszinóval kezdődik, az Irodalmi randevúval, az Irodalomi emléknap pedig megőrizte a régi Csépe-napok jellegét. Igaz, most már nemcsak Csépére, hanem a kishegyesi írókra is emlékezünk. A rendezvényből nem maradt ki természetesen a 42 évét ünneplő Aranyeső sem. A hegyesi LITERAtúrának az a célja, hogy ápolja a mindenkori vajdasági magyar irodalmat, és hogy ráneveljük a közönséget az irodalom, a költészet szeretetére. Az utóbbi időben nagyobb hangsúlyt kapott a folklór, hiszen Vajdaságban megerősödött ez a tevékenység, és nagyon szép ilyen jellegű könyvek jelennek meg – mondta el Linka, majd hozzáfűzte, hogy elégedettek az idei rendezvénnyel.