2024. április 16., kedd

A reformáció jegyében

A hétvégén tartotta közgyűlését a Vajdasági Pax Romana

Szombaton a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartotta tanulmányi hétvégéjét és éves közgyűlését a Vajdasági Pax Romana keresztény értelmiségiek civil szervezete. Az Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség elnevezést viselő tanulmányi hétvégének a reformáció 500. évfordulója volt a témája, rangos előadók részvételével.

A tanulmányi hétvége ünnepélyes megnyitója (Lakatos János felvétele)

A tanulmányi hétvége ünnepélyes megnyitója (Lakatos János felvétele)

Paskó Csaba plébános, a szervezet elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a VPR 23 éve létezik, és 23. alkalommal szervezeték meg a tanulmányi hétvégét.

– A VPR mindig is az ökumené szellemében működött, a keresztény vagy keresztyén értelmiségieket szólította meg. Olyan kérdésekre kereste és keresi a válaszokat, hogy mik azok az elvárások, veszélyek, amikkel egy keresztény identitású embernek szembe kell néznie, amikor a családját keresztény szellemiségben akarja nevelni. Ez egy állandó kihívás, amelyre nem mindig saját maga találja meg az ember a választ. Az előadóink – írók, költők, teológusok, filozófusok – letisztázva tálalnak nekünk egy-egy kérdéskört. 2017-ben adva volt a téma, az 500 éves reformáció az, ami mindannyiunkat érint. A történelemben voltak elszakadások, az első és második nagy egyházszakadás, amely ma már számunkra nem akadályokat jelent, hanem közeledést, hiszen egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy Istent képviselünk, és egyek a kihívásaink is, mint a globalizáció, a szekularizáció és a migráció – mondta el Paskó.

A VPR tanulmányi hétvégéjének négy rangos előadója volt. Dr. Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés Apátság perjele Reformáció és szerzetesség címen tartott előadást. Dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Országos Zsinatának világi elnöke A reformáció mint nemzetmegtartó erő Magyarországon címmel értekezett. Dr. gróf Bethlen István külügyminiszteri tanácsadó, a Páneurópa Unió nemzetközi elnökségének tagja Reformáció és ökumené címen tartott előadást, dr. Bogner István nyugalmazott egyetemi tanár pedig Luther szerepe a német irodalmi nyelv kialakulásában és bibliafordításának hatása a magyar bibliafordításokra címen.