2024. április 24., szerda

Bošković a torna legjobbja

Három évvel azután, hogy 17 esztendősen az U19-es Eb-n aranyérmes válogatott vezéregyénisége volt, majd tavaly az olimpiai ezüstérmes válogatott legjobbja is, a mindössze 20 éves Tijana Bošković nemcsak az aranyéremig vezette az Eb-n a szerb válogatottat, hanem a torna legjobb játékosa címet is kiérdemelte. Bošković a hat meccsen 130 pontot szerzett, ami játszmánként 7,22, hisz a mindössze két szettet veszítő szerb válogatott összesen 20 játszmájából csak kettőben nem volt pályán.

Ilyen fölénnyel már régen nyertek női Európa-bajnokságot, ami azért is nagy szó, mert Zoran Terzić kapitány nem számíthatott öt lányra a riói ezüstérmesek közül (Brakočević, Ognjenović és Nikolić visszavonultak, S. Popović és Rašić sérülés miatt nem játszhattak), tehát részben új csapatot szerepeltetett, amely korábban a korosztályos bajnokságokon és az idén a grand prix sorozatban gyűjtötte a tapasztalatot. Terzić célja a jövő évi, Japánban megrendezésre kerülő vb dobogója, hisz a sikerkapitány világbajnokságon éremig csak egyszer, még 2006-ban vezényelt, és ezt a gárdát képesnek tartja az új trófeára.

Az Eb legjobb játékosának kikiáltott Tijana Boškovićon kívül az eszményi hetesben még Brankica Mihajlović, Stefana Veljković, a holland Anne Buijs, Lonneke Slöetjes, Laure Dijkema, a török Eda Erdem Dündar és az azeri Valerija Mamadova kaptak helyet.