2024. április 26., péntek

Csereprogram középiskolásoknak

Minden ösztöndíjas egy évig az Egyesült Államokban él egy fogadó család tagjaként, és egy amerikai középiskolába jár

Az ösztöndíj elnyerésének folyamata teljesítményalapú és ingyenes. A tesztelésre Újvidéken október 14-én, szombaton 8.30-tól 11 óráig a Zlatna greda utca 4. alatt, és Belgrádban november 11-én, szombaton kerül sor.

A FLEX-programot az Egyesült Államok Kongresszusa hozta létre. Mostanáig, fennállásának 24. évéig a FLEX-program több mint 27 000 középiskolásnak biztosított ösztöndíjat. A 2017/18-as tanévben 900 diák tanul az USA-ban a FLEX-program keretében. Minden ösztöndíjas egy évig az Egyesült Államokban él egy fogadó család tagjaként, és egy amerikai középiskolába jár.

Az 1974-ben létrehozott Amerikai Tanács a Nemzetközi Oktatásért (American Councils for International Education) felelős a toborzásért, a kiválasztásért, az eligazításokért és az utazás megszervezéséért a programban.

Évente körülbelül 20 fogyatékossággal élő diák utazhat az USA-ba FLEX-ösztöndíjjal.

A FLEX-ösztöndíj a következőket fedezi: az utazást otthonról az Egyesült Államokba és vissza; havi pénzbeli támogatást a tanulók személyes szükségleteire; egész éves elhelyezést egy kiválasztott (válogatási folyamaton átesett) és átvilágított fogadó családnál; beiratkozást egy amerikai középiskolába; egészségbiztosítást, kivéve a már meglévő betegségek ellátását és a fogászati ellátást.

A FLEX-ösztöndíj NEM fedezi az útlevél megszerzésével járó költségeket; a telefonhívásokat és internethasználatot, beleértve az email-hozzáférést.

Ezt az ösztöndíjprogramot teljes egészében az Egyesült Államok kormánya finanszírozza és a Külügyminisztérium keretében működő Nevelési és Kulturális Iroda (ECA) irányítja.

 Ki jelentkezhet a programra?

A 2018/19-es tanévben azok jogosultak pályázni, akik a középiskola 1. vagy 2. osztályába járnak, és 2001. január 1-je után és 2003. július 15-e előtt születtek (a fogyatékossággal élő diákok lehetnek idősebbek is); azok, akik a jelentkezés időpontjában középiskolába járnak; azok, akiknek a tanulmányi átlaga legalább jó; azok, akik már tanultak angolt, és jelentkezéskor bizonyítják angoltudásukat; azok, akik a program kezdete előtt nem fejezik be a középiskolát; azok, akik megfelelnek az amerikai vízumfeltételeknek.

A fogyatékossággal élő diákok akkor jogosultak, ha középiskolába járnak és 2000. február 15. és 2003. július 15. között születtek.

Azok a középiskolások nem választhatóak ki, akik 3 vagy több hónapot töltöttek az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt 5 évben; családjuk vagy családtagjuk az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó bevándorlási kérelmet adott át vagy tervezi a kivándorlást, vagy már kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba.

 A jelentkezés ideje és módja

Az Amerikai Tanács képviselői bonyolítják le a teszteléseket. A jelentkezőknek a tesztközpontba kell jönniük, és magukkal kell hozniuk egy anyakönyvi kivonatot, egy friss, 3×4 cm-es igazolványképet és egy örökírót (golyóstollat). A jelentkezők a 2017 őszi toborzási időszakban csak EGY tesztközpontban EGY tesztelésen vehetnek részt.

Minden jelentkezőnek ki kell töltenie egy rövid angol nyelvi tesztet (első kör). Aki továbbjut az első körön, egy fogalmazást fog írni (második kör, általában az első kör napja utáni napon). A tesztelésre nem kell előre regisztrálni, a regisztráció és az első teszt megírása azon a napon és helyszínen történik, ami az adott város neve mellett fel van tüntetve.

A jelölteknek sikeresen teljesíteniük kell az első két kört, mielőtt megkapják a végleges jelentkezési anyagot, letesznek egy hosszabb angol nyelvi tesztet, és személyes interjún vesznek részt.

A regisztráció az Amerikai Tanács munkatársainál minden tesztközpontban 8:30 órakor kezdődik és 11:00-kor ér véget a tesztelés napján. Nincs előzetes regisztráció. A diák hozzon egy fekete golyóstollat, 3×4 cm-es igazolványképet és egy személyazonosító okmányt (személyi igazolvány, útlevél vagy diákkönyvecske).

Oktatási és nemzetközi kapcsolatokban jártas szakemberek független bizottságai választják ki a program résztvevőit és tartalékosait az Egyesült Államokban. A diákoknak orvosi igazolást is be kell majd nyújtaniuk, és egészségileg alkalmasnak kell lenniük a programban való részvételre.

A kiválasztási folyamat 2018 tavaszán zárul, és minden jelentkező május közepén fog értesítést kapni a helyzetéről. Az angoltudás a kiválasztási folyamat egyik fontos, de nem egyetlen eleme.

Az értesítés után a kiválasztott diákok, a tartalékosok és a szüleik megkapnak minden szükséges információt a kiutazásra való felkészüléshez. 2018 júniusában és júliusában az ösztöndíjasok egy kiutazás előtti eligazításon vesznek részt a hazájukban. Ezután elutaznak az amerikai fogadó családjukhoz és közösségükhez, hogy 2018 augusztusában megkezdjék a csereprogramot.

Fontos: a FLEX-programban résztvevő diákoknak a program vége után haza kell térniük, méghozzá azon a dátumon, amit az Amerikai Tanács előirányoz.

Az érdeklődő diákoknak, mivel május végén/júniusban érnek haza, át kell gondolniuk a program lehetséges negatív hatásainak következményeit is. Ezek pedig: évet kell majd ismételnem, amikor hazatérek? Túl későn fogok hazaérni, hogy leérettségizhessek/felvételizhessek? El fogja-e halasztani az egyetem a már elfogadott jelentkezésem? Tudok majd kitűnő diákként/a generáció diákjaként érettségizni otthon?

Végezetül tudni kell, bár a diák középiskolába fog járni Amerikában, a tananyag lényegesen különbözik az otthonitól, így valószínűleg nem ugyanazt fogja tanulni, mint a kortársai. További információk: a belgrade@americancouncilssee.org címen, a 011/ 32-45-905-es telefonszámon, Facebookon a FLEX Serbia címen és a www.ac-see.org weboldalon.