2024. április 25., csütörtök

Mérföldkő a mezőgazdasági termelésben

Bemutatták a növénykultúrák fejlődését nyomon követő ingyenes AgroSens digitális platformot

Az újvidéki BioSens Intézet egyik számítógépe előtt ülve elsőként Ana Brnabić szerb kormányfő jelentkezett be abba az új rendszerbe, amely a gazdáknak felkínált ingyenes szolgáltatásként növelni kívánja Szerbiában a termelékenységet, a hozamot, a termés minőségét. Az AgroSens elnevezésű mobiltelefonos alkalmazásnak és weboldalnak köszönhetően minden gazda teljesen ingyenesen igénybe veheti a parcellájára vonatkozó friss adatokkal ellátott szolgáltatást. A komputeres log-in-t követően Brnabić úgy döntött, egy Nagykikindához közeli parcella adatait tekinti meg elsőként. Kiválasztotta a szenthuberti (Banatsko Veliko Selo-i) 4388-as parcellát, majd a műholdas felvételeknek köszönhetően közelített rá.

A kormányfő jelentkezett be elsőként az új rendszerbe (Ótos András felvétele)

A kormányfő jelentkezett be elsőként az új rendszerbe (Ótos András felvétele)

A gazdák kiváló minőségű műholdas felvételeknek köszönhetően a termőföldtől távol is ellenőrizhetik, milyen állapotban vannak a növények, valamint pontos és részletes időjárás-előrejelzést kaphatnak a következő napokra a parcellára vonatkozóan. Különféle szűrők alkalmazása révén egyéb adatokkal is ellátja az érdeklődőket a rendszer, ha pedig a termőföldön alkalmazott szenzorokkal is összeköttetést teremtenek a felhasználók, ezek az adatok még részletesebbek lesznek. Nyomon követhető a hozam és a növényeket ért megbetegedések is. Az AgroSens jelenleg webes böngészőben és androidos alkalmazással működik, letölthető a Google Play Áruházból.

A platform átadása során a miniszterelnök arra fektette a hangsúlyt, hogy Szerbiában az informatika és a kutatás terén európai szinten is legjobbnak számító szakemberek élnek és dolgoznak, és ezt számos elismerés is igazolja. Ideje – tette hozzá –, hogy az állam minden lehetőséget megadjon számukra ahhoz, hogy itthon kamatoztathassák a tudásukat. Brnabić aláhúzta, itthon kell alkalmazni és bevezetni minden olyan újítást, amelynek megálmodására képesek vagyunk. Meggyőződésének adott hangot, hogy Újvidék a mezőgazdasági kutatások európai kiválósági központjának számít, s a folyamatos eredmények sikert szavatolnak az előttünk álló évtizedekre, sőt évszázadra is.

MIT TEHET A KORMÁNY?

– A kormánynak nem az a feladata, hogy megmondja, mit hogyan kell tenni, hanem figyelnie és értenie kell azt, hogy a fejlődés érdekében mire lenne szükségük a legjobb szakembereknek, akik itt vannak közöttünk. Ezért alakult ki ilyen jó együttműködés az egyetemekkel, kutatóközpontokkal. Nap mint nap felhívjuk őket és érdeklődünk, hogy mit tehetnénk annak érdekében, hogy az elképzelések gyorsan valóra váljanak. Amikor az expozéban a digitalizáció fontosságáról szóltam, sokan megmosolyogtak. Elfelejtették azt, hogy a legnagyobb szakértők már itt vannak az országban, csupán esélyre és támogatásra van szükségük – mondta a helyszínen a kormányfő.

Ana Brnabić: Itthon kell alkalmazni és bevezetni minden olyan újítást, aminek megálmodására képesek vagyunk (Ótos András felvétele)

Ana Brnabić: Itthon kell alkalmazni és bevezetni minden olyan újítást, aminek megálmodására képesek vagyunk (Ótos András felvétele)

Külön sikernek nevezte, hogy Szerbia lehet az első Európai Unión kívüli állam, amely használhatja az uniós tagállamok által is alkalmazott új, korszerűbb műholdas felvételeket.

A FEJLŐDÉS ALAPJA

Igor Mirović tartományi kormányfő a köztársasági és tartományi szervek gyümölcsöző együttműködéséről beszélt, és arról, hogy a most működésbe hozott rendszer nagy lépés a vajdasági mezőgazdaság szempontjából. Jelentős a teljes államapparátus digitalizálása is – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a BioSens Intézet új épületet kap, néhány hónapon belül megkezdődnek a munkálatok.

Újságírói kérdésre válaszolva Mirović a tartomány finanszírozásáról szóló törvény meghozására is kitért. Véleménye szerint annak Vajdaság fejlődési alapját kell jelentenie, s hozzáfűzte, hogy nap mint nap téma a jogszabály a köztársasági szervekkel folyó kommunikációban. Amíg a törvény nem készül el, a köztársasági és tartományi vezetőség közös projektumok révén kívánja szavatolni Vajdaság fejlesztését, s olyan projektumokat sorolt fel, melyeket Belgrád is támogat: a vajdasági tévé épületének felújítását, a szabadkai Népszínház projektumát, és megemlítette az újvidéki Žeželj-híd helyén épülő új vasúti hidat is.

Az állam egyébként nemrég hagyott jóvá támogatási összegeket a fiatal mezőgazdasági termelőknek – emlékeztetett Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Összesen 638-an részesültek 10 ezer eurós startup támogatásban, és ez – a miniszter értékelése szerint – jelentős mértékben hozzájárul a mezőgazdasági termelés fellendítéséhez.