2024. április 23., kedd

Legalább 50 halálos áldozata van a Las Vegas-i támadásnak

Legalább 50 halálos áldozata van a vasárnap esti Las Vegas-i fegyveres támadásnak, és legalább 200-an megsebesültek - közölte hétfőn Nevada amerikai szövetségi állam rendőrfőnöke.

Ez azt jelenti, hogy ez a lőfegyveres ámokfutás követelte a legtöbb halálos áldozatot az ország történetében.

Donald Trump amerikai elnök a Twitter közösségi oldalon együttérzését és részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és családjainak.

A hatósági sajtótájékoztatóján a nevadai seriffje bejelentette, hogy a feltételezett tettest - akit a rendőrség végül agyonlőtt - Stephen Paddocknak hívták. A seriff elmondta, hogy azonosították annak a nőnek, Marilou Danleynek a tartózkodási helyét, aki a támadás előtt együtt utazott a tettessel. A nő ázsiai kinézetű, másfél méter magas. Azt nem közölték, hogy gyanúsítják-e azzal, hogy részt vett a támadásban, mindenesetre a seriff társként jellemezte őt . A hatóságok megtalálták a támadó egyik gépkocsiját is.

Beszámolók szerint a lövöldözéskor az emberek menekülésbe fogtak, gyakran egymáson áttaposva, miközben a rendőrök a helyszínre érkeztek, hogy ráleljenek a lövöldözőre és végezzenek vele.

A feltételezett támadó egy helybeli férfi, aki egyedül követte el tettét, vélhetően nem állt kapcsolatban semmilyen fegyveres csoporttal - mondta Clark megye seriffje, Joseph Lombardo. Hozzátette, nem tudni, hogy milyen felekezetű volt. A nyomozás jelenlegi állása szerint magányos támadó volt.

Lombardo szólt arról is: hamisnak bizonyultak azok a korábbi hírek, amelyek szerint máshol is lettek volna lövöldözések vagy robbanások. A támadásról készült videofelvételek tanúsága szerint az emberek pánikszerű menekülésbe kezdtek, miközben gyors fegyvertűz söpört végig a területen.