2024. április 26., péntek

Kezdődik a Köztársasági Képviselőház őszi ülésszaka

Terítéken tizenegy napirendi pont

Holnap kezdi meg rendes őszi ülésszakát a Köztársasági Képviselőház. Napirenden 11 pont megvitatása szerepel, egyebek között a Nemzeti Közigazgatási Akadémiáról szóló törvényjavaslat is, amely a közigazgatásban pozícióba kerülő személyek szakképesítésével foglalkozik.

A törvényjavaslatot beterjesztők az indoklásban arra mutatnak rá, hogy az effajta szakképesítést rendszerben szervezik meg köztársasági, de önkormányzati szinten is. A törvényjavaslat egyik újdonsága, hogy az effajta képzésen át kell esniük a magasabb tisztségen levő funkcionáriusoknak, vagyis a minisztereknek és az önkormányzatok vezetőinek is.

Napirenden lesz az elektronikus dokumentumokról, azonosításról szóló törvény módosítása.

A parlamenti képviselők az állami beosztottakról szóló törvényjavaslatról, illetve az információbiztonságról szóló törvényről is vitát folytatnak.

Ezenkívül megvitatnak több, a Szerb Haladó Párt, a Szerb Radikális Párt és az Új Szerbia – Szerbia Megmentéséért Mozgalom képviselőcsoportok által benyújtott, parlamenti bizottságokban delegált tagok kinevezéséről, illetve leváltásáról szóló javaslatot is.

A parlament rendes őszi ülését minden alkalommal október első munkanapjára hívja össze a képviselőház elnöke. A képviselőket holnap díszgárda várja a parlament épülete előtt, az ülést pedig a himnusz eléneklésével kezdik.