2024. április 18., csütörtök

Ingyenes digitális szolgáltatás a gazdáknak

A kormányfő átadta rendeltetésének a mezőgazdasági termelésben mérföldkőnek számító AgroSens platformot

Az AgroSens elnevezésű mobiltelefonos alkalmazás és weboldal révén használható digitális platform a mezőgazdaság fejlesztését tűzte ki célként – minden gazda teljesen ingyenesen igénybe veheti a parcellájára vonatkozó friss adatokkal ellátott szolgáltatást.

A kormányfő jelentkezett be elsőként az új rendszerbe (Ótos András felvétele)

A kormányfő jelentkezett be elsőként az új rendszerbe (Ótos András felvétele)

Ana Brnabić köztársasági kormányfő helyezte hivatalosan is működésbe az említett rendszert ma az újvidéki BioSens Intézetben, egy számítógépen bejelentkezett az adatbázisba, és kipróbálta, milyen információkat nyújt a platform egy Nagykikindához közeli földterületre vonatkozóan.

A gazdák kiváló minőségű műholdas felvételeknek köszönhetően ellenőrizhetik a termőföldtől távolról is azt, milyen állapotban vannak a növények, pontos és részletes időjárás-előrejelzést kapnak a parcellára vonatkozóan a következő napokra. Különféle szűrők alkalmazása révén egyéb adatokkal is ellátja az érdeklődőket a rendszer, ha a termőföldön alkalmazott szenzorokkal is összeköttetést teremtenek a felhasználók, akkor ezek az adatok még részletesebbek lesznek. Nyomon követhető a hozam, a növényeket ért megbetegedések története is.

A platform átadása során a miniszterelnök arra fektette a hangsúlyt, hogy hazánkban az informatika és a kutatás területén európai szinten is legjobbnak számító szakemberek élnek és dolgoznak, ideje, hogy az állam minden lehetőséget megadjon számukra arra: itthon kamatoztathassák a tudásukat. Brnabić hozzátette, itthon kell alkalmazni és bevezetni minden olyan újítást, amelynek megálmodására képesek vagyunk. Meggyőződésének adott hangot, hogy Újvidék a mezőgazdasági kutatások európai központjának számít, s a folyamatos eredmények sikert szavatolnak az előttünk álló évtizedekre, sőt évszázadra is.

Igor Mirović tartományi kormányfő a köztársasági és tartományi szervek gyümölcsöző együttműködéséről beszélt és arról, hogy a most működésbe hozott rendszer nagy lépésnek számít a vajdasági mezőgazdaság szempontjából.

Az AgroSens jelenleg webes böngészőben és androidos alkalmazáson működik, letölthető a Google Play Áruházból.