2024. április 20., szombat

Zbog čega kasni besplatno uvođenje gasa?

Suboticagas u hitnim slučajevima, a i onima koji pruzmu na sebe zemljišne radove, sklapa ugovor i započinje besplatnu izgradnju gasovoda.

Suboticagas će među 150 registrovanih građana koji su izrazili želju za uvođenjem gasa, sklopiti ugovor za početak sa onima kojima je hitno potreban. Kompanija je voljna da obavi posao, ali potrošači su ti koji će morati da preuzmu troškove kopanja. Nakon što se postigne odluka o kupovini zemljišta u Beogradu, biće potpisan ugovor sa registrovanim građanima i biće uveden besplatan gas. 

- Troškovi uvođenja gasa iznose osamdeset osam hiljada dinara plus PDV, što je ukupno sto pet hiljada dinara. Suboticagas planira ove godine da obezbedi besplatno pristupanje gasnom sistemu za 150 građana koji su se registrovali, ali ugovor nije zaključen jer još uvek nema odluke o postupku javne nabavke za zemljane radove, tako da nismo započeli sa povezivanjem. Kompanija je izdala javnu nabavku za zemljane radove, izabrali smo najpovoljnijeg izvođača radova, ali je drugi ponuđač podneo zahtev za pravnu zaštitu, zbog čega je predmet odnešen republičkoj komisiji. Do donošenja odluke u Beogradu, preduzeće ne može zaključiti ugovor sa izvođačem radi obavljanja iskopavanja. Neki građani koji su zatražili uvođenje besplatnog gasovoda ukazuju na to da, u vreme podnošenja prijave, nisu imali drugu opciju grejanja. Uprkos činjenici da ne možemo van ugovora besplatno uvesti gas za 150 domaćinstava, spremni smo da pomognemo onima među njima koji nemaju drugu mogućnost grejanja te su stoga izabrali gas. Sa građanima koji o sopstvenom trošku mogu da izvrše zemljane radove u saradnji sa kompanijom koja ima dozvolu za postavljanje gasovoda, i dostave nam potpisan ugovor, možemo sklopiti ugovor i besplatno povezati novog potošača na mrežu. U ovom slučaju, troškove zemljišnih radova snose potrošači – rekla je Ildiko Zodi, zamenik direktora Suboticagasa.

Od 1. oktobra cena gasa će se promeniti od dosadašnjih 33,72 na 33,73 dinara po kubnom metru a ove godine se ne očekuje poskupljenje.

- Kompanija je završila prošlu godinu sa neto dobitkom od 87.601.655,12 dinara, od čega je 70 posto, tačnije 61 milijardu dinara trebala da uplati u gradski budžet, tako da je kompanija imala 26 miliona dinara za investicije. Od ovoga finansiramo 150 besplatnih priključaka – rekla je Maria Kern Šolja, generalna direktorica kompanije, i napomenula da njihovi zaposleni kontinuirano prate sistem za potrošače, ako nešto nije u redu ukažu na to kako bi se problem  što pre rešio, jer je sigurnost potrošača najvažnija.

Prednost grejanja na gas je u tome što potrošač može sam da kontroliše potrošnju, smanji tempraturu u prostorijama koje se manje ili uopšte ne koriste, čime se smanji i račun.

- U kompaniji, oko devedeset posto naknade se prikuplja zbog činjenice da pratimo potrošnju i tolerišemo kašnjenje od dva meseca, ovo je takav sistem sa kojeg je lako isključiti korisnike koji ne plaćaju. U slučaju većih dugovanja, ovi potošači bi mogli otplatiti svoje dugove u roku od tri meseca pre početka grejne sezone – rekal je izvršna direktorica.