2024. április 19., péntek

Šesto uspešno rešenih konkursa

Sala bioskopa u Bačkoj Topoli je bila prepuna povodom četvrtog kruga konkursa Prosperitati Fondacije

Gradonačelnik, Gabor Kišlinder je pozdravio sve prisutne, zatim je profesor Šandor Šomođi, predsednik Upravnog odbora Prosperitati objasnio da su sada posle mnogih sitnih konkursa došli na red konkursi sa većim iznosima.

- Cilj je da se podstaknu oni koji bi mogli stvarati nova radna mesta pomoću sredstava od Prosperitati Fondacije. Prvenstvena nam je zamisao da se, na primer, u poljoprivrednom sektoru motivišu integratori u nabavci sredstava za rad za kvalitetniju proizvodnju - rekao je dr. Šomođi.

Prepuna bioskopska sala u Topoli (Foto: Kazinczy Paszterkó Diana)

Prepuna bioskopska sala u Topoli (Foto: Kazinczy Paszterkó Diana)

Balint Juhas, menadžer Prosperitati Fondacije je objasnio da su, pre raspisivanja konkursa, tražili mišljenje nadležnih u Bačkoj Topoli i došli do zajedničkog zaključka, da je pored pomoći za kupovinu kuća i zemlje, potrebno podstaći i one preduzetnike koji bi mogli otvoriti i radna mesta.

- Oko 600 uspešnih konkursa evidentiramo na teritoriji Bačke Topole, što znači 385 miliona dinara pomoći za građane. Konkursi za kupovinu kuća će biti nešto izmenjeni u odnosu na dosadašnje, kao što je poznato dobiće šansu i samohrani roditelji. Od prethodne 101 molbe, 78 je realizovano, što bi ove godine podigli na 200. Ako bude još veće interesovanje od ovoga, trudićemo se da se prilagodimo. Zbog kredita za kupovinu zemlje, što će Prosperitati da podrži, sklopili smo saradnju sa sedam banaka. Posle izabranog kredita, podnosilac molbe, ima mogućnost da kupi zemlju - rekao je Balint Juhas.

Prezentaciji su prisustvovali Lajoš Babi, predsednik Gazdakora iz Bačke Topole. Kao što je rekao, razgovarajući sa uzgajivačima, postoji veliko interesovanje za mogućnost kupovine traktora te se nada da će na narednom konkursu biti prilike.

- Što se tiče mogućnosti kupovine zemljišta, mislim da neće biti toliko interesovanja kao što je za nabavku opreme, jer to u velikoj meri zavisi i od spremnosti vlasnika da proda zemljište – rekao je predsednik Gazdakora. Zoltan Kiralj, predsednik Gazdakora u Gunarošu je za novine rekao kako je u selu registrovano skoro šezdeset uspešnih prijava i da je najveći interes do sada za kupovinu poljoprivredne opreme.

- Zadovoljstvo je videti da je selo bogato za nekoliko traktora, kosilica i drugih mašina. Rad na mom gazdinstvu je olakšan zahvaljujući mašini za baliranje marke Poljstroj. U sledećem krugu konkursa još uvek ne znam da li ću učestvovati, za sada se upoznajem sa uslovima – dodao je Zoltan Kiralj.

Kompanija Elvi koja radi sa 6 stalnih radika, i oko 60 lekara specijalista, je kupila dijagnostički aparat za ginekološko odeljenje, 4 D ultrazvuk, uz pomoć konkursa. Sledeći put će konkurisati za podršku u obnovi objekta.

Na javnom forumu stoji da će i u buduće, Karolina Boršoš i Sabolč Sabolčki primati građane u kancelariji Prosperitati Fondacije u Bačkoj Topoli.