2024. április 25., csütörtök
Az Újvidéki Színházban és a Szerb Nemzeti Színházban

Hétfőtől péntekig Synergy#World Theatre Festival

Október 2-ától 6-áig megrendezik a Synergy nemzetközi fesztivált. Két helyszínen, a Szerb Nemzeti Színházban és az Újvidéki Színházban mutatják be a kisebbségi nyelvű színházak darabjait.

E rangos fesztiválon megismerkedünk a kazahsztáni orosz és a bukaresti zsidó színeszekkel, többek között a bukaresti, hollywoodi Maia Morgensternnel, aki Mel Gibsonnak A passió című filmjében Máriát, Jézus anyját alakította. Élvezhetjük majd az erdélyi művészek, a budapesti szerb színészek és a salzburgi szerb művészek játékát. Betekintést nyerünk abba, hogyan dolgoznak a kisebbségi színházak, hogyan értelmezik Shakespeare-t, Csehovot, hogyan látják a történelmüket és a jövőjüket. A magyar, angol, orosz, török, görög, német darabokat szerb, egyeseket pedig angol felirattal is kísérhetjük.

Október 2-án, hétfőn, 19 órakor az Újvidéki Színház nagytermében Alekszandar Popovszki rendezésében az Újvidéki Színház társulata színre viszi a jugoszláv irodalom egyik gyöngyszemének adaptációját, a Borisz Davidovics síremlékét. A magyar nyelvű bemutatót a más ajkúak szerb felirattal kísérhetik.

Kedden, 19 órakor a Szerb Nemzeti Színházban a romániai, bukaresti Állami Zsidó Színház S. Ansky Dybbuk darabját láthatják a nézők.

Szerdán 10-től 13.30-ig a Matica srpska Képtárában nemzetközi szimpóziumra kerül sor Kisebbségi nyelv – színházi nyelv – kisebbségi színház címmel, majd 19.30-kor az Újvidéki Színházban a Mankurtot a kazahsztáni Makszim Gorkij Orosz Drámai Színház adja elő.

Csütörtökön, 18 órai kezdettel az érdeklődők az Újvidéki Színházban megtekinthetik a Magyarországi Szerb Színháznak a Szentendrei Evangélium darabját, 20.30-kor pedig a Szerb Nemzeti Színházban a szkopjei Török Állami Színház W. Shakespeare Othellóját. Pénteken, 18 órakor a Szerb Nemzeti Színházban a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Csehov Sirályával lép színre, 21 órakor pedig az Újvidéki Színház kistermében a salzburgi Danica Társulata a Kafana kod Jeremije (Jeremiás kocsmája) szerb nyelvű darabbal zárja a fesztivált.

A rangos, nemzetközi fesztivál az Újvidéki Színház és az NS 2021 Alapítvány szervezésében valósul meg.

Egy-egy előadásra a belépőjegy 500 dinár, a csoportos jegy ára pedig 300 dinár. Jegyfoglalás az ujvidekiszinhaz@yahoo.com címen, jegyet vásárolni pedig az Újvidéki Színház és a Szerb Nemzeti Színház pénztárán lehet.