2024. április 20., szombat

Négyszáz betöltetlen állást kínáltak

A megszokottnál gyérebb volt az érdeklődés – A fémiparban már szakemberhiányról beszélnek – Állásbörzét tartottak Topolyán

Elsősorban a fémiparban foglalkoztatható szakembereket kerestek a topolyai állásbörzén, de biztosítási ügynököket, marketing szakembereket és gyári munkásokat, varrónőket is alkalmaznának, a honvédelmi minisztérium pedig hivatásos katonákat szerződtetne.

Összesen négyszáz betöltetlen állást kínáltak fel az érdeklődőknek (Fotó: Tóth Péter)

Összesen négyszáz betöltetlen állást kínáltak fel az érdeklődőknek (Fotó: Tóth Péter)

Összesen 22 munkaadó állította fel standját a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében, ahol az észak-bácskai körzet utolsó idei állásbörzéjét szervezték meg. Ezúttal azonban a foglalkoztatási vásár – a munkaerőpiaci változások tükrében – egészen más képet festett, mint a tavalyi és az előző években megszervezett ilyen jelegű rendezvények. Korábban rendre több száz, de volt olyan, hogy ezernél is több álláskereső jelent meg, ezúttal viszont kis túlzással azt is állíthatnánk, hogy a munkaerőhiánnyal küszködő cégek képviselői voltak többen. Helyszűke miatt nem is kapott helyet az összes érdeklődő vállalkozó, így csupán 22 cég, illetve intézmény volt jelen, és összesen mintegy 400 betöltetlen állást kínáltak fel az érdeklődőknek.

A fém- és a faiparban már Topolyán is erős szakemberhiány tapasztalható. A rendezvényen jelen volt Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke is. Elmondta, annak ellenére, hogy a község stratégiai ágazatának a mezőgazdaság és a mezőgazdasági termények feldolgozására épülő iparágak tekinthetők, a fémipar jelentős bővülést mutat az utóbbi időben, és ez a növekedés valószínűleg még nagyobb lehetne, ha lenne megfelelő számú jól képzett szakember. Ezért kilátásba helyezte, hogy a jövőben egyeztetnek majd a szakközépiskolákkal, elsősorban a helyi műszaki iskolával, hogy a képzési terveket összehangolják a munkaerőpiac igényeivel. Azt is kiemelte, hogy az ipari park infrastruktúrájának a fejlesztésére eddig már 40 millió dinárt költöttek, és jövőre újabb üzemek kiépítése, új befektetők érkezése valószínűsíthető.

A foglalkoztatási vásáron jelen volt Dušan Torbica, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Szabadkán székelő észak-bácskai központi részlegének az igazgatója, aki elmondta, hogy az elmúlt egy évben a topolyai község területén mintegy ezer új munkahelyet töltöttek be, a rendelkezésre álló statisztikák szerint. Ez jelentős számnak tekinthető, még annak tükrében is, ha tudjuk, hogy közben munkahelyek szűntek meg, illetve ezeknek az állásoknak a betöltői esetenként munkahelyet, pontosabban céget váltottak, és mindezt tartalmazza a statisztikai kimutatás. A körzet területén bizonyos profilú szakemberekből már igen jelentős  hiány tapasztalható, ehhez az ő véleménye szerint is nagymértékben hozzájárul a fokozott elvándorlás.

Gyantár Lajos, egy faipari és egy fémmegmunkáló cég tulajdonosa is jelen volt az állásbörzén, és szintén megerősítette, hogy mind nehezebb megfelelő szakembert találni bizonyos munkahelyek betöltésére. Szerinte az államnak kellene lépnie a helyzet javítása végett. Ha ugyanis csökkentenék a munkaerő után fizetendő adókat, járulékokat, a vállalkozók egészen biztosan a nettó fizetések növelésére fordítanák a különbséget. Ha ugyanis ez megtörténne, ugyanakkora bruttó összegen belül a kisebb járulékok miatt a nettót meg lehetne növelni, így a dolgozók többet vihetnének haza. Egy ilyen folyamat nyomán az állam sem esne el a bevételtől, hiszen mindez kedvezően befolyásolná a gazdaság teljesítményének alakulását, az állami bevételek növekedését eredményezné.

Kereskedőket, biztosítási ügynököket, marketing szakembereket, közgazdászokat, a fémes szakmák közül öntőket, élezőket, lakatosokat, hegesztőket, marósokat kerestek elsősorban. Mintegy 350 olyan állást kínáltak fel az érdeklődőknek, ami a közeljövőben betölthető lesz, ha sikerül megfelelő szaktudással, rátermettséggel rendelkező jelöltet találni. A honvédelmi minisztérium, illetve a katonaság képviselői is jelen voltak a börzén. Hivatásos katonák jelentkezését várták és várják továbbra is, a feltételekkel kapcsolatban az érdeklődők bővebben a www.mod.gov.rs honlapon tájékozódhatnak.