2024. április 18., csütörtök

Út az emlékműhöz

Kishegyesen betonlapokkal rakják ki az első világháborús emlékhelyhez vezető utat – Fontos, hogy méltóképpen emlékezzünk az első világháborúban elhunytakra

Kishegyesen a Nyugati temetőben található egy közös sír, amelyben az első világháborúban elhunyt 17 katona nyugszik. Ők nem harcban, hanem egy baleset során vesztették életüket, amikor már hazafelé tartottak. A kishegyesi helyi közösség most egy pályázatnak köszönhetően összeköti a már meglévő utat és az emlékhelyet egy betonlapokkal kirakott úttal.

Sándor István, a projektum koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy a helyi közösség már régebb óta munkálkodik az emlékhely rendezésén.

Épül az emlékhelyhez vezető út (Fotó: Lakatos János)

Épül az emlékhelyhez vezető út (Fotó: Lakatos János)

– Jövőre lesz 100 éve, hogy véget ért az első világháború, ennek apropóján a magyar állam a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül pályázatot írt ki. Ebben első világháborús emlékhelyek megközelíthetőségére, rendbetételére és javítására lehetett pályázni. Kishegyesen 1918. október 27-én történt egy vasúti baleset, s ebben 17 katona életét vesztette. A többségük német katona volt, de voltak köztük magyar katonák és orosz hadifoglyok is. A kishegyesi Nyugati temetőben helyezték őket végső nyugalomra. Sírhelyüket 2003-ban a helyi közösség emléktáblával jelölte meg, és rendezte a környezetét. Azóta minden évben az aradi vértanúkra való emlékezés során a világháborúkban elhunyt katonákról is megemlékeznek, többek között ennél a sírkertnél is. Sajnos eddig elég nehéz volt megközelíteni, mivel csak földes, füves út vezetett oda. Ezért nagyon jól jött a Bethlen pályázata, amelyen 82 négyzetméternyi betonlap lehelyezésére nyertünk eszközöket – mondta el Sándor, majd hozzáfűzte, hogy az új út a már meglévő utat fogja összekötni a sírkerttel. Véleménye szerint az út kiépítése egy fontos lépés.

– A megemlékezéseket ezentúl méltó körülmények között tudjuk majd tartani, emellett ha egy emlékhelyhez út vezet, az felkelti az emberek érdeklődését, hogy megnézzék. Fontos megemlíteni, hogy nemcsak erről a 17 szerencsétlenül elhunyt katonáról emlékezünk meg, hanem arról a több mint száz kishegyesiről is, akik életüket vesztették az első világháborúban. Mintegy 190 név került elő, van, aki a fronton veszett el, van, aki nem tért vissza a hadifogságból. Sokak esetében nincs információ arról, hogy hol vesztették életüket. Szerettük volna az ő nevüket is feltüntetni a sírkertnél, de ez sajnos igen költséges lett volna, hiszen sok névről és adatról van szó. Meglátásom szerint attól függetlenül, hogy ez a lista nem került ki, az emlékhelynél minden kishegyesi tisztelegni tud az első világháborúban elhunyt családtagja előtt – fogalmazott a projektum koordinátora.