2024. március 28., csütörtök

Töretlen az érdeklődés…

…a Prosperitati pályázatai iránt Csókán

Csütörtökön este Csókán a Móra-házban nagy érdeklődés mellett a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója, Juhász Bálint ismertette a legújabb pályázati kiírást. A lakossági fórumon jelen volt többek között Kovács Elvira köztársasági és Kormányos László tartományi képviselő, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Orosz Urbán Csilla törökkanizsai és Balázs Ferenc csókai alpolgármester, valamint Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke.

A csókai községből eddig 142 pályázat futott be az alapítványhoz, közülük 120 pályázó nyert vissza nem térítendő támogatást, amelynek értéke az önrésszel együtt mintegy 100 millió dinár. A Prosperitati Alapítvány negyedik körében ház- és földvásárlásra, valamint közepes méretű fejlesztésekre lehet pályázni.

Az első házvásárlási támogatás keretében száz ház beszerzésére írt ki pályázatot az alapítvány, ebből 78-at meg is vásároltak a fiatal párok. Az újabb támogatásból (620 millió Ft) már 200 ház megvételét segíti az alapítvány egyenként 10 000 eurós összegben. Amennyiben a ház és gazdálkodásra alkalmas porta ennél többe kerül, a különbözetet a pályázó fedezi. Házastársi vagy élettársi viszonyban élők és gyermeküket egyedül nevelő szülők is pályázhatnak házvásárlási támogatásra. Az érdekeltek a részletes pályázati kiírást megtalálhatják a Prosperitati Alapítvány honlapján (www.prosperitati.rs), csakúgy mint a többi aktuális pályázatot.

Sokan érdeklődnek a termőföldvásárlás iránt. A november végéig élő pályázat keretében a Prosperitati mezőgazdasági földvásárlási hitelhez folyósít kamattámogatást. Az alapítvány hét bankkal állapodott meg a hitelek folyósításának a feltételeiről. Földvásárláshoz 25 százalék önrészt kell letenni, a fennmaradó összegre felvett tízéves futamidejű (két év türelmi idő) bankhitel 8 százalékos kamatából 6,5 százalékot fizet az alapítvány. Földvásárlásra 15 millió euróig, azaz 1500 hektár termőföld megvásárlásához nyújt kamattámogatást a Prosperitati Alapítvány.

Mezőgazdasági és gazdasági fejlesztések kombinált támogatására 6 milliárd forint áll rendelkezésre. E pályázat célja vissza nem térítendő és kamattámogatott hitel felvételének támogatása vajdasági bejegyzett mezőgazdasági termelők, egyéni vállalkozók és vállalkozások számára, termelési kapacitásaik növelése, a foglalkoztatás növelése, valamint a beszállítói körének bővítése.