2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

Kezdődik a bajnokság!

Az idei kiírásban is a Proleter és a Spartacus pályázik a bajnoki címre

Szeptember elején a dolgok még úgy álltak, hogy a belgrádi C. zvezda 5 (!) bolgár versenyzőt igazol le a ma kezdődő 2017-es birkózó-csapatbajnokságra, a hónap végén viszont már arról értesítette a szövetséget, hogy anyagi okok miatt kénytelen lemondani a szereplést a Szuperligában, így a szokásos 10 helyett 9 csapattal rajtol a bajnokság. Az eset egyes országokban nevetséges lenne, máshol viszont siralmasnak neveznék a történetet, s ebbe az utóbbi kategóriába esik Szerbia is, mert hűen tükrözi a jelenünket, vagyis azt, hogy se pénz, se posztó, azaz a kluboknak még arra sincs fedezetük, hogy végigküzdjenek két hónapot, s ha egy-egy szponzor épp lemondja a segítséget, akkor csapat sincs, mert saját nevelésű versenyzőből immár csak két-három egyesület tud épkézláb ligás legénységet kiállítani.

A helyzet valóban nem lehet rózsás, mert még a bajnok nagybecskereki Proleter is takarékoskodásba kezdett, ugyanis még a rájátszásra sem igazolta le a tavalyi bajnoki cím fő kovácsát, a nehézsúlyú (és drága) ukrán Alekszandr Cserneckijt, így a bánságiak mindjárt egy súlycsoportban veszteséggel kezdenek. A Proleter szakvezetősége természetesen a három zentaiban, Frísz Krisztiánban, Nemes Mátéban és Nemes Viktorban bízik, valamint a honosított bolgár Nikolaj Dobrevben, de még ha ez a négy kiválóság nyer is, akkor is csak négy győzelemnél tartanak, és az egy meccs megnyeréséhez nem elég.

Itt jön képbe a szabadkai Spartacus, amely tavaly nagyon szomorú volt az elveszített playoffdöntő után, ezért a tavalyihoz képest még egy lapáttal rátett az átigazolási időszakban, a Proleterből átcsalogatta a másik naturalizált szerb válogatottat, a grúz Mikail Kajaját, így az átigazolási időszak három leghangzatosabb neve a Spartacushoz fűződik, mert az említett grúzon kívül a zentai Nagy Tamás és a magyarkanizsai Nagy Szebasztián is a szabadkaiaknak írt alá. Ezzel aztán már teljes a kép a Spartacusnál, mert egy Gazdag, Nagy T., Nagy Sz., D. Štefanek, Maksimović, Penjov, Franjković, Kajaja összetételű (s akkor még csak a legnagyobb neveket említettük!) alakulat még a Proleternek is nagy falat lehet.

Örülünk annak, hogy a Spartacus ilyen gazdag lett, de annak még jobban örülnénk, ha az említett klubok saját nevelésű versenyzőkkel küzdenének meg például a Zentával, amelynek a saját nevelésű – de vidéken légióskodó – versenyzőivel már évek óta nem lenne méltó ellenfele ebben a kiírásban. Nagy baj lesz, ha egyszer a Tisza mentén is belátják, könnyebb és olcsóbb megvenni egy bajnokcsapatot, mint kinevelni… Itt azonban még nem tartunk, mert a Zenta és a Potisje is nagyrészt hazai fiúkkal próbál meg helytállni a legrangosabb ligában. A Potisje tavaly a legjobb négyben volt, de érzésünk szerint ezt idén megismételnie pokolian nehéz lesz, mert felcseperedtek a zentai legénykék, erős a kragujevaci Radnički és a belgrádi Partizan (ez utóbbi oroszokat szeret leszerződteti, az idén is megcélzott kettőt), s elméletileg a középmezőnyhöz tartozik a Novi Sad is. Hogy ezek közül melyik fut be a rájátszást jelentő első négybe, egyelőre kérdéses, de már az első fordulók után okosabbak leszünk.

Az erőviszonyok fejtegetéséből nyilván kiderül, hogy mi a Spartacus bajnoki címére fogadnánk, s a serleg csak a szabadkaiaknak és a nagybecskerekieknek fontos. A többiek tisztában vannak a helyükkel és erejükkel, s komótosan versenyzik majd végig a bajnokságot, hiszen senki sem esik ki a ligából.

Spartacus

60 kg: Gazdag Krisztián. 67 kg: Nagy Szebasztián, Nagy Tamás, Mészáros Dániel. 72 kg: Davor Štefanek. 77 kg: Aleksandar Maksimović, Csikós Norbert. 82 kg: Csikós Norbert, Tóth Olivér, Penjov Ervin. 87 kg: Tóth Olivér, Tacsi Krisztián. 97 kg: Dejan Franjković, Janko Ivetić, Vujadin Bosnić. 130 kg: Mihail Kajaja. Edző: Stojan Štefanek.

Proleter

60 kg: Kolompár Szebasztián. 67 kg: Frísz Krisztián. 72 kg: Nemes Máté, Goran Sremac. 77 kg: Nemes Máté, Goran Sremac. 82 kg: Nemes Viktor. 87 kg: Nikolaj Dobrev, Csábi Valentin. 97 kg: Nikolaj Dobrev, Boris Petrušić. 130 kg: –. Edző: Vojislav Trajković.

Zenta

60 kg: Stefan Pajić, Orcsik Kálmán. 67 kg: Katona Ádám. 72 kg: Vass Tamás, Polgár Ákos. 77 kg: Dimović Krisztián, Zörgő Iván. 82 kg: Surányi Martin, Pintér Áron. 87 kg: Báló Petar. 97 kg: Almási Bence, Jankovics Emil. 130 kg: Bűn Roland. Edző: Zörgő László.

Potisje

60 kg: Dejan Petrović, Losonc Norbert. 67 kg: Sarnyai Ákos. 72 kg: Mario Štefanek, Zöldi Norbert. 77 kg: Vágó Ádám, Lőrinc Rudolf, Vrábel Ákos. 82 kg: Lackó Fülöp, Korom Ákos. 87 kg: Slejher Tamás, Ladócki Attila. 97 kg: Bózsó Tamás, Pósa Gábor. 130 kg: Horváth Szabolcs. Edző: Ujhelyi Sándor és Fábián Ákos.

Az 1. forduló

Partizan–Potisje (szombat, 12), Spartacus–Radnički (B) (szombat, sétaerdei sportcsarnok, 18), Zenta–Novi Sad (szombat, sportcsarnok, 20), Radnički (K)–Proleter, a zombori Radnički szabad.