2024. április 17., szerda
TECH-SAROK

Fájlkezelők

A legtöbb felhasználó napi szinten több tucat fájlt tölt le, legyen szó zenéről, sorozatokról, vicces képekről vagy épp a munkánkhoz szükséges dokumentumokról. Hogy ezeket hetekkel, hónapokkal később is megtaláljuk, fontos, hogy megfelelően rendszerezzük őket és átlátható mappaszerkezeteket alakítsunk ki. Ilyenkor jönnek jól a különböző fájlkezelő szoftverek, amelyek az operációs rendszer beépített megoldásához képest rengeteg extra funkciót és kényelmi szolgáltatást kínálnak.

FreeCommander XE

A FreeCommander XE akár a fizetős fájlkezelőkkel is képes felvenni a versenyt. A barátságos, könnyen átlátható kezelőfelületnek, számos eszköztárnak, tengernyi billentyűparancsnak és remek felosztásának köszönhetően nagyon könnyen navigálhatunk a mappák között. Természetesen mindezeket a kedvünk szerint testre is szabhatjuk. A keresőjével akár az archívumokba is bekukkanthatunk, de FTP klienst és számos hasznos plugint is tartalmaz.

Unreal Commander

Ha valaki a Total Commanderhez legjobban hasonlító, de ingyenes megoldást keres, akkor ne is olvasson tovább. Az Unreal Commander remek szűrőjének köszönhetően mindig egyszerűen le tudjuk válogatni a számunkra fontos fájlokat, a beállításainkat pedig el is menthetjük, így legközelebb is megmaradnak. Az FTP kliens különösen kifinomult, rengeteg biztonsági beállítást megpiszkálhatunk, és gyakorlatilag bármilyen kiterjesztéssel megbirkózik.

NOMAD.NET

Ez az egykori Nomad felújított változata, amelyet teljes egészében .net környezetben valósítottak meg. A felhasználót egy letisztult, könnyen átlátható kezelőfelület fogadja, és mivel az egyes fülek nem összefüggőek, szabadon mozgathatjuk őket. A NOMAD.NET remekül kihasználja a többmagos processzorokban rejlő potenciált, így a hosszadalmas műveletek jelentősen felgyorsulnak, és a keresőmotorja is kiemelkedik a többi közül.

MultiCommander

Ez a program azoknak tehet jó szolgálatot, akik szeretnek mindent kézben tartani. Nemcsak a kinézetet alakíthatjuk át tetszésünk szerint, hanem az egyedi paneleket és eszköztárakat is, így az általunk használt legfontosabb funkciók mindig kéznél vannak. Böngészhetjük a mappák tartalmát anélkül, hogy meg kéne nyitnunk őket, a pluginokkal pedig akár olyan dolgokat is beállíthatunk, mint az automatikus kicsomagolás, de könnyen hozzáférhetünk a registry-hez is.

Master Commander

Ez a fájlkezelő az átlag felhasználókat célozza meg, ennek a rétegnek azonban minden igényét kielégíti. A felület viszonylag egyszerű és nem is kapunk bonyolult funkciókat, az alapok azonban betonbiztosak, így mindent könnyen és gyorsan elvégezhetünk. Menti az előzményeket, készíthetünk könyvjelzőket, sőt, beépített, programozási nyelveket felismerő szövegszerkesztőt és hex editort is kapunk, de akár ISO fájlokat is készíthetünk.

openElement

Ezzel az ingyenes alkalmazással nem csak módosítgathatunk pár HTML fájlt, hanem működő weboldalak egészét is létrehozhatjuk. A használata nagyon könnyű, a kezelőfelület a lehető legletisztultabb. Egy beépített eszköz segítségével még arra is odafigyelhetünk, hogy az oldalunk keresőoptimalizált legyen.

BlueGriffon

Ez az alkalmazás HTML 5, CSS 2.1, CSS 3, CSS Mdia Queries, MathML és SVG fájlokkal is kompatibilis. Segítségével beszúrhatunk képeket, videókat és egyéb fájlokat is. Egy pillanat alatt belenyúlhatunk a forráskódba, ha valamiért szükségét érezzük, is mivel cross-platform alkalmazásról van szó, bárhol használhatjuk.

Google Web Editor

Ez egy minden az egyben alkalmazás, az egyik legnagyobb és legösszetettebb WYSIWYG szerkesztő a piacon. Segítségével nemcsak HTML fájlokat szerkeszthetünk, hanem Google reklámokat, JavaScript vagy XML fájlokat is. Az elkészített fájlokat azonnal fel is tölthetjük a Google Drive-ba, hogy bárhonnan elérjük őket. (PC World alapján)