2024. április 19., péntek
Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, Szabadka

Szabadkai előadás zárta a versenyprogramot

Befejeződött a 24. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. A pénteki eredményhirdetés előtt még egy előadás várta az érdeklődőket. A fesztivál utolsó napját a szabadkai Gyermekszínház társulata zárta az Orpheusz című előadásával. A Valov Todor által rendezett színdarabra sok érdeklődő gyermek érkezett, akiknek az előadás nagyon tetszett. A jobbára zenés-táncos darab gyönyörű díszletekkel és érdekes megoldásokkal tálalta az egyébként nagyon komoly mitológiai történetet. Orpheusz mítosza megelevenedett a színpadon. Az Apollót játszó színészt, Greguss Zalánt kérdeztük az előadásban betöltött szerepéről és arról, hogyan lehet egy ilyen komoly történetet gyerekeknek előadni úgy, hogy érthető és élvezhető legyen számukra.
— Én Apollót játszottam, illetve kórusos voltam, bár ebben a darabban mindenki mindent csinál: mozgatjuk a színpadot és a kendőket, énekelünk, táncolunk, szerepet és díszletet cserélünk. Ez az előadás kicsit olyan, mint egy képregény, tele álló képekkel, minimális szöveggel, a lényegre koncentrálva, ezáltal próbálva közelebb hozni a gyerekeket. Képekben mutattuk be a történetet, így olyan volt, mint egy szép divatbemutató. A gyerekek szeretik, bár ez nem a legkisebb korosztálynak íródott, inkább a 7-8 éven felülieknek, sőt már középiskolásoknak is előadtuk, és ők is élvezték.
A színészt megkérdeztük arról is, hogyan érezték magukat a fesztivál vendéglátóiként.
– Mindig különösen jó Szabadkának, hogy ez itt történik, örülünk ennek a fesztiválnak. Sajnos nem tudunk sokat beszélgetni a többiekkel, mert mi is dolgozunk, vendégszerepeltünk, így nem tudtunk mindig itt lenni, mindent megnézni. Sajnos a magyarországi vendégekkel nem találkoztunk, de amint van lehetőségünk, alkalmunk kihasználjuk ismerkedésre — nyilatkozta az előadás után a színész.