2024. március 29., péntek

Visszatérhet a magyar nagykövet Hágába

Lezárták a konfliktust a holland miniszterelnökkel, visszatérhet a magyar nagykövet Hágába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök magyar újságíróknak pénteken Tallinnban.

Orbán Viktor nyilatkozatot ad Tallinban (Fotó: MTI)

Orbán Viktor nyilatkozatot ad Tallinban (Fotó: MTI)

Az EU soros elnökségét betöltő Észtország fővárosában rendezik meg az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóját, amelynek fő témája a digitalizáció.

A tanácskozásra érkezve a magyar miniszterelnök közölte: beszélt Mark Rutte holland miniszterelnökkel. „Le is zártuk a két ország közötti konfliktust, kedveljük egymást tulajdonképpen, és egyetértünk nagyon sok kérdésben” – fogalmazott, hozzátéve: a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet visszatérhet Hágába.

Orbán Viktor az uniós reformjavaslatokat illetően kiemelte: „messze vagyunk még attól, hogy reformelképzelésekről lehessen beszélni”, inkább azt lehet mondani, hogy van egy szándék, hogy Európát újra versenyképessé tegyék, és ez „különböző javaslatokban ölt testet”. Csütörtökön többet is megismerhettek e javaslatok közül, hiszen nemcsak Emmanuel Macron francia elnöknek volt javaslata, hanem António Luís Santos da Costa portugál miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is tett javaslatot – magyarázta.

Mint mondta, „sok javaslat van az asztalon”, ezek összerendezését vállalta a tanács elnöke, Donald Tusk, és két hét múlva „lesz valami kerete a jövőről való gondolkodásnak”. „Nem eszik olyan forrón a kását” – fűzte hozzá.

„A miniszterelnökök észtországi megbeszélésének megfelelően Magyarország helyreállítja nagyköveti szintű jelenlétét Hollandiában” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel. A külügyminiszter közölte: arra utasította a hágai magyar nagykövetet, hogy szombaton térjen vissza állomáshelyére.

„Hollandia fontos partnere Magyarországnak, a két ország közötti együttműködés hatékony, ebbe a kapcsolatba azonban semmiképpen sem fér bele a másik ország és a terroristák közötti párhuzam” – emlékeztetett Szijjártó Péter. Hozzátette: „örülünk annak, hogy ezt a holland kormány is belátta”.