2024. április 25., csütörtök

Asztalon a Fruška gora-i korridor

A közúti folyosó műszaki tervdokumentációjáról a protokollt a jövő héten írják alá

Már október elején aláírják a Fruška gora-i közúti folyosó műszaki tervdokumentációjának kidolgozásáról szóló protokollt. Ehhez a projektumhoz sikerült pénzügyi forrást is találni – jelentette be Zorana Mihajlović közlekedési és építésügyi miniszter Igor Mirovićtyal, a tartományi kormány elnökével folytatott pénteki tárgyalását megelőzően.

Zorana Mihajlović rámutatott, a protokoll aláírására a terv szerint október 6-án kerül sor a köztársasági és a tartományi kormány ülésén. Ez után megkezdődhet a Fruška gora-i közúti folyosó, vagyis az Újvidék–Nagybecskerek–Borča út műszaki tervdokumentációjának a kidolgozása. Rámutatott, a tárgyalás több szakaszban történik: még májusban, a kínai útjuk során aláírták a CRBC (China Road and Brigde Corporation) kínai vállalattal az építkezés pénzellátásáról szóló szándéknyilatkozatot. A miniszter asszony reményét fejezte ki, hogy az év végére megállapodnak majd a közúti folyosó pénzügyi tervében is, mert, mint mondta, a tervdokumentáció előkészületei már megvannak.

Zorana Mihajlović hangsúlyozta, hogy ezzel a kínai vállalattal nem először működnek együtt, a Preljina–Požega út kommerciális szerződését is a CRBC-vel írták alá.

Mihajlović rámutatott, Mirovićtyal folytatott megbeszélésük középpontjában többek között a vajdasági közutak nyári és téli karbantartása állt.

Mirović és Mihajlović belgrádi találkozója során arról is szó esett, hogy a tartomány több városában nem megfelelő az ivóvíz minősége (Fotó: Beta)

Mirović és Mihajlović belgrádi találkozója során arról is szó esett, hogy a tartomány több városában nem megfelelő az ivóvíz minősége (Fotó: Beta)

Igor Mirović elmondta, mivel az Inđija és Šid közötti Fruška gora-i helyi út idegenforgalmi jelentőséggel bír és a régió számára számos lehetőséget kínál, tárgyalásokat kezdenek a Szerbiai Utak Közvállalattal, hogy megváltoztassák ennek a 47 kilométeres szakasznak a besorolását, állami szintre emeljék, és karbantartásáról ezek után az állam gondoskodjon. Az idén a tartományi költségvetésből ennek az útnak 17 kilométernyi szakaszát sikerült felújítani, de ennél lényegesen nagyobb beruházásra van szükség, ami meghaladja a tartományi büdzsé lehetőségeit.

A tartományi kormányfő kiemelte, tudja, hogy az Újvidék–Nagybecskerek, Nagybecskerek–Borča út nem épülhet meg egy éjszaka alatt, de rámutatott, hogy a 10-es és a 11-es közúti folyosó munkálatai után Vajdaság készen áll nagyobb projektumok megvalósítására, és reményét fejezte ki, hogy az állam prioritásként tekint majd a tartományt érintő két nagy projektum megvalósítására.

Egy korábban ismertetett terv szerint a Fruška gora-i korridor (autópálya) Újvidéknél, a kátyi elágazásnál kezdődne, és a Fruška gora irányába haladna. Kamenica és Paragovo között mintegy 3,5 kilométer hosszú alagutat vájnának.

Mirović és Mihajlović pénteken kisebb beruházásokról is tárgyalt, amelyek nagy jelentőséggel bírnak az adott önkormányzatok számára. Így többek között a nagykikindai, a verbászi, a verseci vízgyár kiépítéséről tárgyaltak, Mirović szerint ugyanis Vajdaság területén több önkormányzatban nem megfelelő az ivóvíz minősége. Szóba került még több környzetvédelmi és infrastrukturális beruházás is. A találkozón a Žeželj-híd munkálatairól is szó volt.