2024. április 25., csütörtök

Határvárosok a határfolyóknál

Szabadkán és Horgoson találkozik több európai település küldöttsége
Szilvássy István és dr. Edita Stojić Karanović

Szilvássy István és dr. Edita Stojić Karanović

Európában csaknem tízezer határ menti település és 54 határfolyó van, és ezen területek sajátságos helyzetben vannak. Ha csak az elmúlt száz év történelmét vesszük alapul, kijelenthetjük, hogy a határ menti régiók lakossága jobban ki van téve a háborúk veszélyeinek, többet el kell viselnie, többet kell szenvednie. Emellett általánosnak mondható az is, hogy ezeken a településeken a kisebbségek is nagyobb számban vannak jelen, és ez tovább mélyíti ezt a sajátságos helyzetet. Éppen ezért a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége a horgosi helyi közösséggel és a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórával együttműködve megszervezi az első Határvárosok a határfolyóknál elnevezésű testvérvárosok találkozóját és konferenciáját, amelyre Európa számos országából érkeznek vendégrésztvevők. Az eseményről többet megtudhattunk tegnap, a Népkör MMK-ban megrendezett sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Szilvássy István projektvezető, az MTTSZ elnöke, dr. Edita Stojić Karanović, a Határvárosok projekt Operatív Bizottságának társelnöke, valamint Orbán Hedvig, a szegedi Agóra igazgatója.

– A találkozó célja, hogy felhívjuk az Európai Unió intézményeinek, valamint a tagországok, illetve a csatlakozó országok vezetőinek figyelmét arra, hogy a határvárosok és az ott élő lakosság sajátos helyzetben van. Azt fogjuk megvitatni, hogy ez a helyzet mennyire pozitív és mennyire negatív. Ha az elmúlt száz év történelmét nézzük, mi itt, a Kárpát-medencében nagy tapasztalattal rendelkezünk ezzel kapcsolatban, de ezen a konferencián a más országokból érkező vendégek is felszólalnak és elmondják a saját tapasztalataikat – fogalmazott Szilvássy.

A konferencia hat téma köré szerveződik, ezek a migráció és annak hatásai az adott régiókra, a természeti és egyéb katasztrófák kezelése és szanálása, a gazdaság és a foglalkoztatás helyzete, az infrastrukturális együttműködés, a kulturális örökségekkel való gazdálkodás, és végül az ún. okos városok programjának megvalósulása, amit az Európai Bizottság hirdetett meg a 2020-ig tartó programjukban. A konferencián jelen lesznek Észtország, Lettország, Lengyelország, Csehország, Németország, Bosznia-Hercegovina, Románia, Szerbia és Magyarország több határ menti településének képviselői.

A találkozó ma kezdődik Szegeden, majd szombaton Szabadkán és Horgoson folytatódik. Szombaton fél 10-től a résztvevők a Népkör épületében gyűlnek össze, ahol az előző napon szerzett tapasztalatok alapján a települések képviselői együttműködési nyilatkozatot fogalmaznak meg. A nyilatkozat ünnepélyes aláírására délután, a horgosi szüreti napok keretében kerül sor.