2024. április 20., szombat

Orvosolni tudják a gondokat

Ülésezett a magyarkanizsai képviselő-testület

Huszonöt napirendi pontot és képviselői kérdéseket vitattak meg csütörtökön Magyarkanizsán. Több napirendi pont a személyi változásokra és igazgatói kinevezésekre vonatkozott, de szerepelt olyan is, ami konkrétan a gazdasági mozgásokra adott magyarázatot.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Az elmúlt hat hónap költségvetése a polgármester, Fejsztámer Róbert szerint kicsit gyengébb, mint ahogy azt remélték, de mint elmondta, az önkormányzati tevékenységeknek köszönhetően a tartomány, a köztársaság, továbbá a nemzetközi szervek, donátorok által pályázatokon keresztül tudták és tudják majd orvosolni a gondokat, pótolni a költségvetési hiányt.

– Sok projektum most fog még csak megvalósulni, és már most azt tudom mondani, hogy több mint százmillió dinár értékben érkezett a község területére olyan támogatás, ami az élet különböző területeit érinti, legyen az mezőgazdaság, út vagy vízi infrastruktúra, gazdaságfejlesztés vagy éppen kultúra.

Behatóan érintette a gazdaságot az állami tulajdonú mezőgazdasági területek haszonbérleti elsőbbségi jogáról szóló napirendi pont. A község területén két nagy vállalkozás, a Geneza Kft. és a Fejes Kft. élhet ezzel a joggal, és harminc év alatt legkevesebb félmilliós beruházást kell, hogy megvalósítson. Minden bizonnyal ez több munkahelyet is fog majd eredményezni az elkövetkező időszakban.

Az ellenzék soraiból Tandari Zoltán beadványát is megtárgyalták, ez volt az egyetlen napirendi pont, amelyet nem fogadtak el a képviselők. A magyarkanizsai községi alapszabály kiegészítésére tett javaslat szerint a lakosok jelentős részének problémát okoz a kézbesített iratok elolvasása és értelmezése, mivel azok csak szerb nyelven kerülnek a polgárok kezébe.

– Az önkormányzati alapszabály egyértelműen tartalmazza, hogy kétnyelvűség van a község területén. Ez a kérés nyitott kapukat dönget, hiszen eddig is lehetőség volt arra, hogy a polgárok magyar nyelven is elkapják ezeket a rendeleteket, amelyeket az önkormányzat kiad – magyarázta a polgármester.

Elfogadták a rendeletjavaslatot a Magyarkanizsa településen lévő 24. lakótömb üzemi övezet részletes szabályozási tervének meghozataláról, csakúgy mint az iskoláskor előtti intézmény munkatervét, a zeneiskoláét; a Pro Urbe díjak jelöltjei ellen sem volt kifogásuk a képviselőknek, mint ahogy a Cnesa új igazgatójának, Nadrljanski Tornai Erikának a kinevezése ellen sem apelláltak.

A napirendbővítés a közigazgatási hivatal szervezetéről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről szólt. A köztársasági felügyelőség külön kérte, hogy az önkormányzatban vezessenek be egy polgármesteri kabinet elnevezésű szervezeti egységet, melynek az a három polgármesteri tanácsos lesz a tagja, aki most is a polgármester mellett van kinevezve, ezzel nem hoznak létre új szervezetet.