2024. április 25., csütörtök

Egy zarándokút anatómiája

A terülj asztalkánkat is beraktuk a buszba, és indultunk. Szabadkáról. Zágrábba. Éjfélkor. Melánia tisztelendő nővérrel.

Romantikus, esős reggel fogadott bennünket a horvát fővárosban. Ez az őszi időjárás kísért bennünket másnap Zagorjéban is, időnként gyönyörű, napos időszakokkal váltakozva.

Zarándokcsoportunk a Trakostyán kastély alatt

Zarándokcsoportunk a Trakostyán kastély alatt

A kéttornyú zágrábi katedrális előtt ért véget éjjeli utazásunk. A misét magyar nyelven a velünk utazó, bezdáni Zélity Mihály atya szolgáltatta. Majd következett az egyházi kincstár megtekintése. Csodálatos dolgokat tartalmaz. Számunkra a legattraktívabb Szent Laszló királyunk palástja volt. Alojzije Stepinac érsek múzeumában is sok érdekes tárgyat, képet láttunk.

Belvárosi setánk: Kaptol (a zégrábi Káptalan tér), Dolac piac, Krvavi most (a Tkalca patak feletti valamikori híd helye, ahol gyakran folyt vér a polgári és egyházi városrész közötti összeütközések következtében), Kamenita vrata ( a felsővárosba vezető városkapualjban levő szakrális hely). E kapu közvetlen szomszédságában megnéztük a Kör (Ady Endre Magyar Kultúrkör) régi, kultikus épületét. Folytatva a sétát, következett a Szent Márk tér, rajta a Szent Márk-templom, a horvát Szábor (parlament), a kormány épülete. Szerencsénk volt: dél lévén, élvezhettük a színpompás őrségváltást. A Lotrščak felsővárosi toronynál van a budapestihez hasonló felvonó (sikló), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Zágrábra. A főtéren (Jelašić plac) éppen lovas huszárbandérium tette tiszteletét. Nagyon látványos volt.

Ebédünket a valamikori Vijesnik lapkiadó tövében levő Zlatni medo sörözőben fogyasztottuk el. Az éjszakai út után jólesett a finom ebéd. A söröző saját sörfőzdéje az üvegfal mögött van. A kedves vendég a saját szemével láthatja a nedű keszítését.

Marija Bistrica, Horvátország legnagyobb Mária-kegyhelye

Marija Bistrica, Horvátország legnagyobb Mária-kegyhelye

A templombelső

A templombelső

Ebéd után Zágráb külterületén, Remetinecben meglátogattuk a  Szent Remete karmelita kolostort. A korábban pálos kolostort egy megüresedés után Zomborból áttelepült karmelita szerzetesek vették birtokukba.

Rövid vásárlás következett a Kaufland áruházban, majd az est fénypontja következett. Tiszteletünket tettük és szeretettel fogadtak bennunket a Körben. A Kör évtizedekig otthona volt az ott tanulmányokat folytató magyar egyetemistáknak, beleértve engem is. Idén ünnepele 85 éves jubileumát. Nagyon szép, kellemes estét töltöttünk el a zágrábi magyarokkal.

Éjjeli pihenőnk Zágráb Bundek nevű városrészében, a Zágreb Szállóban volt. Svédasztalos reggeli után Zagorjéba vettük az irányt. A főváros feletti Medvednica hegyet megkerülve értük el a Mária-kegyhelyet. Egész Zagorje gyönyörű, azon belül pedig Marija Bistrica egy gyöngyszem. Zélity atya a kültéri oltárnál misézett. A keresztutat a templom melletti domboldalon jártuk be.

Lepoglava következett. Ezt a helyet sokan a fegyházáról ismerik. Minket természetesen nem ez az intezmény érdekelt. A kolostorban tettünk látogatást. A kolostor magyar vonatkozása: itt van eltemetve Mátyás király fia.

Utunk utolsó állomása a mesébe illő Trakostyán kastély Zagorje északnyugati szegletében. A mellette, alatta levő tóval álomkastélynak mondható. Mai formáját az 1800-as évek harmadik harmadában nyerte el. Utolsó tulajdonosai hosszú időn keresztül a Draškovićok voltak.

Kétnapos utunk során, megfelelő alkalmakkor és helyen, az elmaradhatatlan, társaskovácsoló terülj asztalkánk is velünk volt.