2024. április 16., kedd

Pénzügyi Tanács: Indokolt a béremelés, de nem kellene meghaladnia az 5 százalékot

Gazdaságilag indokolt a közalkalmazottak bérének jövő évi növelése, de nem lenne szabad 5 százaléknál nagyobb arányúnak lennie – értékelte ma a Pénzügyi Tanács.

Az idei pénzügyi folyamatokkal és a jövő évi pénzpolitikára vonatkozó javaslatokkal foglalkozó belgrádi sajtókonferencián Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke leszögezte, hogy a pénzügyi konszolidáció három évének elteltével most először nyílik lehetőség a fogyasztás növelésére az elért eredmények alapján.

A testület szerint a nyugdíjakat illetően gazdaságilag az lenne a legjobb megoldás, hogy mindenkinek 2,5 százalékkal növeljék a havi járandóságát, emellett pedig valamelyest térítsék meg a különbözetet azoknak, akiktől a pénzügyi konszolidáció kezdetekor, három évvel ezelőtt elvették a nyugdíj egy részét. A fizetéseket lineárisan minden közalkalmazottnak 5 százalékkal kellene emelni. Gazdaságilag káros lenne, hogy a bérek és a nyugdíjak nagyobb arányban emelkedjenek, mint a bruttó társadalmi termék (GDP), mert ezzel nem érnénk el gazdasági növekedést.