2024. április 19., péntek

Pályázhatnak az önkormányzatok az adóbehajtást serkentő programra

Október 31-éig pályázhatnak az önkormányzatok a jobb adómegfizettetés céljából induló programra – amelyet a svájci kormány is támogat anyagilag. Az új eljárás lehetővé teszi a nyilvántartott ingatlanok számának folyamatos frissítését, ennek köszönhetően mintegy 40 helyi önkormányzatban tennék hatékonyabbá a vagyonadó megfizettetését. A négyéves projektum értéke 5,9 millió svájci frank.

Branko Ružić közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter felhívta a helyi önkormányzatok és városok figyelmét, hogy nyújtsák be jelentkezési kérelmüket a pályázatra.

– A program által hatékonyabbá válik az adóbeszedés módja. A helyi önkormányzatok növelni tudják pénzügyi forrásaikat és ezáltal áthidalhatnak számos pénzügyi nehézséget – mondta Branko Ružić.

Alexander Grunauer projektumvezető szerint az új program a helyi önkormányzatok együttműködését egyaránt erősítheti.

– Azok a községek, amelyek földrajzilag közel vannak egymáshoz és közösen pályáznak a projektumra, külön értékelésben részesülnek. A projektum résztvevői közül az öt legsikeresebb helyi önkormányzat egymillió frank értékű pénzjutalomban részesül, amit a svájci kormány különített el erre a célra – ecsetelte Alexander Grunauer.

Az adóelkerülés csökkentését irányzó program az Állami Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium, a Gazdasági és Pénzügyminisztérium, a Városok és Községek Állandó Konferenciája, valamint a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség együttműködésének az eredménye.