2024. április 20., szombat

Migrantske trase moraju ostati zatvorene

Na Ohridu su razgovarali Viktor Orban, Nikola Gruevski i Janez Janša

Interes Mađarske i cele Evrope je da trasa migranata na Balkanu ostane zatvorena. Kako je Makedonija ključna u tom procesu, mi sarađujemo sa takvim političkim snagama koje to podržavaju - istakao je premijer Viktor Orban na Ohridu u četvrtak.

Premijer Mađarske je bio na zajedničkom ručku sa Nikolom Gruevskim, ranijim premijerom Makedonije i vođom desničara, kao i sa Janezom Janšom bivšim predsednikom Slovenije i predsednikom Slovenačke Demokratske Partije.

Viktor Orban je istakao, da moderna migracija ogromne mase ljudi potiskuje u pravcu Evrope. Jedan od pravaca je balkanska trasa, prema kome ide preko deset miliona ljudi. Prema procenama NATO-a do 2020. godine krenuće iz Afrike oko šezdeset miliona ljudi, većina prema Evropi.

Zatvaranje Balkanske trase za sigurnost Evrope je ključno pitanje, i tu je Makedonija najbitnija.

,,Nemojte dozvoliti da nam promene naše živote, to ne želimo.“

Kaže da uvek istraje pored Nikole Grujevskog, jer je on takav političar, koji istraje u interesima naroda i postavlja ih na prvo mesto. Mađarski premijer je istakao da su i on i Janez Janša iskusili i dobijene i izgubljene izbore, ali su nastavili politički rad, a sada žele da prime i Nikolu Gruevskog u taj ,,klub“

Nikola Gruevski je rekao na konferenciji za štampu, da je ove godine pokrenut jedan proces između desničarskih partija, od strane mađarskog premijera, koji ima za cilj da ojača saradnju između srednjoevropskih zemalja. Objasnio je sagovornicima i to kako su tekli parlamentarni izbori u makedoniji, kao i to da Ministarstvo unutrašnjih poslova vrši konstantan pritisak na aktivnosti njegove partije. To ukazuje na to da su protivnici svesni gubitka i da se plaše - rekao je.

Janez Janša je istakao: Makedonija je poslednjih godina uglavnom sve učinila da zadovolji uslove za prijem u Evropsku Uniju, i unutrašnju i spoljnu politiku je uskladila sa zahtevima Unije. Čestitao je na tome i izrazio nadu da će uskoro postati članice i EU i NATO-a.