2024. április 26., péntek

Munka nélkül a zombori cipészek

Fénykorában 550 foglalkoztatottnak adott munkát a zombori Boreli lábbeligyár. Külföldre is termelt és országos kiskereskedelmi hálózatot is fenntartott.

Először ez a hálózat dőlt be, amihez részben a Szerbia és Horvátország közti vagyonjogi vita is hozzájárult. Aztán egyre rosszabbul állt a gyár szénája, halmozódtak az adósságok, a dolgozók nem kaptak fizetést, ezért a munkások 2015-ben a gyár magánosítását követelték. Noha nyolc külföldi cég is érdeklődött a cipőgyár megvásárlása iránt, mégsem került sor a privatizálásra, éppen a vagyonjogi kérdések megoldatlansága miatt. Akkor a cipészek szakszervezete úgy látta, hogy ha már nem lehet eladni, csődbe kellene vinni az üzemet.
Még ugyanebben az évben, augusztus elején fölmondást kapott a gyár 520 dolgozója, akik után 2011 és 2013 között nem fizették az adót és a járulékokat, és akkor már három hónapja fizetést se kaptak. Mivel a Borelinek szerződéses kötelezettségei voltak az olasz és szlovén partnerek felé, az alkalmazottak egy részét, mintegy kétszáz dolgozót visszahívtak a napi 1200 pár megrendelt lábbeli legyártására. A gyár a Vajdasági Bank, az Adóhivatal és az alkalmazottak iránti tetemes tartozásai miatt 2016 júliusában csődöt jelentett, miközben tovább termelt a német Stump & Baier cégnek. Ekkor már mindössze hatvanan dolgoztak a gyárban, de ők se sokáig, mert 2017 májusában a Boreli csődvezetése olyan döntéseket hozott, amelyekkel elűzte a német partnert.
Ekkor került képbe a belgrádi Darfur cég, amely még májusban együttműködési megállapodást kötött a Borelivel, bérbe vette a gyárat és mintegy 130 cipésznek adott munkát. Most viszont, alig öt hónap elteltével, általános meglepetésre, felbontotta a szerződést és leállította a termelést. A csődgondnok szerint a Darfur rendszeresen fizette a bérleti díjat, a munkások elmondása szerint nekik még tartozik másfél fizetéssel és négy hónapra nem fizette ki a nyugdíjbiztosításukat.
A 130 dolgozó most gyakorlatilag kikerült az utcára, mert a munkaadójuk még nem kézbesítette nekik a fölmondólevelet, így a munkaközvetítőbe se jelentkezhetnek be.