2024. április 19., péntek

Kupakokkal bolygónk védelmében

Mint ahogyan már korábban közöltük, a hétvégén kerül sor arra a rekordkísérletre, amelyet a Kupakkal a mosolyig emberbaráti-környezetvédelmi szervezet (Čepom do osmeha) képzelt el, és amelynek keretében PET-kupakokból kirakott, gigantikus mozaik segítségével szeretnék beírni Újvidék nevét a Guinness-rekordok könyvébe.

Az ötletgazdák tegnap egy Belgrádban megtartott sajtóértekezleten számoltak be a részletekről. A mozaik kirakása szombaton 9 és 14 óra között történik majd, az eseményről filmfelvétel is készül, a Guinness-bizottságot már értesítettük a tervről. A mozaik üzenete Földünk megóvásának fontosságát közvetíti azoknak, akik majd látják az újvidéki képeket a világban. Azt üzenjük, hogy másik bolygónk nincs, és hogy erre kell vigyáznunk! A kupakgyűjtésnek a környezetvédelmi mellett emberbaráti jellege is van, az eladott kupakok árából csak az idén öt beteg gyermeknek segítettünk. Segédeszközöket vásároltunk, vakoknak Braille-ábécét alkalmazó, írást hanggá átalakító laptop számítógépet, villanymotoros kerekes székeket, és egy elektromos lélegeztetőgépet vettünk a rászorulóknak – hallottuk.

A kupakgyűjtési akció 2012-ben kezdődött, azóta Szerbiában nagyjából 100 tonna kupak gyűlt össze, hozzájárulva ilyen módon 18 beteg, szerbiai gyermek gyógyításához. A 100 tonnányi kupak annyi, hogy ha egymásra raknánk őket, 2800 kilométernyi kupaksáv keletkezne, egymás mellé helyezve pedig befedhetnénk velük hét focipályát.

A hétvégén tehát a Szabadság téren 621 négyzetméternyi területen, ökológiai motívumokat ábrázoló mozaikot raknak ki. Legalább 300 belgrádi, niši, újvidéki, szabadkai és más városban élő önkéntes vesz majd részt a munkában. Az újvidéki Dušan Radović és Žarko Zrenjanin Általános Iskola diákjai már szétválogatták a kupakokat, szín szerint, így csoportosítva hozzák majd őket a helyszínre. A program szombaton 10 órakor kezdődik, zenés műsort is szerveznek, a kicsik számára tematikus műhelymunkákat, játszóházat… Ott lesz Miloš Vučević polgármester is, aki támogatja az akciót, beiktatva azt az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 programsorozatba.