2024. április 26., péntek

Biogázüzem Bácskossuthfalván

A megújuló energia felhasználásának úttörő vállalkozása régiónkban

A bácskossuthfalvi PIK Moravica Kft. körülbelül hatvan helybeli és környékbeli embert foglalkoztat. Kispál Hubert horvátországi vállalkozó mintegy 10 éve vásárolta meg a falu tulajdonában levő egykori mezőgazdasági birtokot.

Ezekben a létesítményekben alakul át a gáz elektromos energiává (Kazzinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezekben a létesítményekben alakul át a gáz elektromos energiává (Kazzinczy Paszterkó Diana felvétele)

A vállalatban a növénytermesztés és az állattenyésztés mellett silózással és értékesítéssel is foglalkoznak, illetve immár a régióban úttörőként biogázüzemben igyekeznek hasznosítani a marhatartás és a növénytermesztés egyik melléktermékét, a trágyából felszabaduló metánt. Az ehhez szükséges hatalmas méretű, színes silóépítmények hónapok óta magasodnak a falu határában elterülő halastó mellett. Aleksandar Antić energiaügyi miniszter látogatásával immár hivatalosan is felavatták az elektromos áram termelését lehetővé tevő komplexumot, amit a horvátországi Fermopromet vállalat hétmillió eurós beruházásából építettek ki.

A vállalat működéséről érdeklődve Sörös Ferenc, a PIK Moravica Kft. állattenyésztési részlegének a vezetője elmondta, hogy a jószágok ellátásával a cégben öten foglalkoznak, a biogáz termelésében érintett részleg működtetésével pedig hárman.

– A cégünkben többek között bikákat is hizlalunk, ebből nyerjük a metángáz előállításához szükséges alapanyag egy részét. Egyszerre 2800 jószág tartására alkalmas épületegyüttesünk van. Évente körülbelül 2700 jószágot szállítunk le. A legnagyobb részét külföldi piacon értékesítjük, Boszniába, Koszovóba, legtávolabb pedig Libanonba szállítunk. Hazai vágóhidakkal is együttműködünk, elsősorban Szerémségben értékesítjük a marhát. Hízóüszőkkel is foglalkozunk, ezt is egy hazai vágóhíd vásárolja fel, majd később az olasz piacra szállítja a húst. Jelenlegi célunk bővíteni az üszőállományunkat, körülbelül 700 állatra szeretnénk megnövelni, a piaci igényekkel összhangban – mondta Sörös Ferenc.

A világ más országaiban immár 50 esztendeje igyekeznek hasznosítani az állati trágya és a növények bomlástermékéből keletkezett metángázt, mutatott rá Vladan Divjak, a PIK biogáz részlegének vezetője. Mint mondja, hatalmas lehetőségek rejlenek benne, csak tudni kell élni vele.

– A biogáz felhasználása a mezőgazdaságnak tájainkon egy feltörőben levő iparága. Több szempontból is rendkívül gazdaságos, illetve a környezetvédelmi aspektusát is figyelembe véve hasznos és biztonságos energiaforrás. Köztudomású, hogy a termelés alapanyaga az állattartásból és a növénytermesztésből származó másodlagos termék, vagyis a nyers trágya. Az elektromos energiát Bácskossuthfalván az organikus anyag úgynevezett anaerob feldolgozásával állítjuk elő, oxigén jelenléte nélkül, a baktériumok működésének köszönhetően. Az állati trágyát és a szalmát nagy kapacitású munkagéppel juttatjuk el a gyűjtőkonténerbe, onnan mechanikus úton átkerül a három hatalmas siló egyikébe. A baktériumok által termelt gázokat a piros ponyvában gyűjtjük össze. Számunkra ebben az egészben a legfontosabb a metángáz. Az így nyert energia két generátor üzemeltetésére ad lehetőséget, ezek egy-egy zöld konténerházban kaptak helyet a telepen. A generátorok kapacitása 2 MW elektromos energia, az ilyen módon megtermelt, illetve a hálózati rendszer működéséhez átalakított elektromos áramot föld alatti vezetékekkel szállítjuk a falu irányába. A cég megtermelt felesleges elektromos áramát a Szerbiai Villanygazdasággal kötött együttműködési szerződés értelmében értékesítjük. A silókban hátramaradt anyagot pedig a szántóföldeken minőségi szerves trágyaként újrahasznosítjuk – ismertette a bácskossuthfalvi PIK Moravica Kft. biogáz részlegének vezetője.