2024. április 19., péntek

Megnyílt az Anne Frank-vándorkiállítás Óbecsén

Az amszterdami múzeum anyaga október 11-éig tekinthető meg a Városi Múzeumban

Anne Frank – Történelem a mának címmel nyílt meg szerdán este az óbecsei Városi Múzeumban az a tárlat, amely Anne Frank naplójának idézetei és a Frank családról készült fotók segítségével kalauzolja végig a látogatókat a második világháború vészterhes időszakán.

A kiállítást a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola csapata szervezte (Fotó: Fehér Rózsa)

A kiállítást a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola csapata szervezte (Fotó: Fehér Rózsa)

E mellett szerbiai és óbecsei vonatkozású anyagok is a közönség elé kerültek, és a vitrinekben kiállították az egykori óbecsei zsinagóga maradványait is.
Az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola által szervezett és október 11-éig látogatható vándorkiállítás megnyitóján zsidó dallamok is felcsendültek, az iskola szakácstanulói pedig zsidó ételeket tálaltak fel. A kiállítás húsz éve járja a világot, és eddig több mint 300 város adott otthont az anyagnak. Óbecse Szerbiában az ötödik helyszín, ahol a közönség láthatja az amszterdami Anne Frank-ház múzeum dokumentumait és tárgyait. A csoportos látogatóknak a tanintézmény diákjai tartanak tárlatvezetést szerb és magyar nyelven.
A projekt a belgrádi Nyílt Kommunikáció és az amszterdami intézmény együttműködésének eredményeként valósul meg, az Európai Unió anyagi támogatásával. A kiállítás célja Anne Frank és családja történetének bemutatása a második világháborúban, melynek megismerésével a mai tizenévesek könnyebben felismerhetik a diszkrimináció, az előítélet, a szélsőséges nacionalizmus, a rasszizmus és a kirekesztés veszélyeit, többet megtudhatnak az emberi jogokról, megtanulhatták értékelni a demokráciát és egy befogadó, toleráns, multikulturális társadalom előnyeit.