2024. április 24., szerda

A megelőzés a legfontosabb

Alsósok futóversenyével kezdődött a cukorbetegek óbecsei egyesületének csütörtöki programja, majd a felnőttek csoportos sétákkal hívták fel a figyelmet a diabétesz megelőzésének a fontosságára.

A megelőzésben nagyon fontos szerepet játszik a rendszeres vércukorszintmérés (Feró:  Fehér Rózsa)

A megelőzésben nagyon fontos szerepet játszik a rendszeres vércukorszintmérés (Feró: Fehér Rózsa)

Óbecsén 3600 cukorbeteget tartanak nyilván, de a becslések szerint legalább kétszer ennyien lehetnek azok, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget. A megelőzésben fontos szerepet játszik a rendszeres vércukorszintmérés – a vérnyomás, a testsúly és a magasság mellett tegnap ezt is ellenőrizték a város központjában. Egy-egy ilyen rendezvényen csaknem ötszáz embert vizsgálnak meg, és 5-6 százalékuknál fedezik fel a cukorbetegséget.
Tóth Zsuzsanna általános szakorvos szerint a fölvilágosításnak köszönhetően ma már több diabéteszest tudnak diganosztizálni, de a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a stressz miatt a kettes típusú cukorbetegség egyre gyakrabban már 30, 40, 50 éves korban is megjelenik. Radoslav Ivanović, a Cukorbetegség Elleni Harc Egyesületének elnöke alattomos betegségnek tartja, hiszen 5–8 évnek el kell múlnia, hogy megjelenjen, de a terápia betartásával és helyes életmóddal teljes értékű életet lehet élni a cukorbetegséggel is.