2024. március 28., csütörtök

Aranyeső

Hegyesi LITERAtúra három napon át

Tegnap délelőtt a kishegyesi helyi közösség tetőterében az Aranyeső községi vers- és prózamondó verseny döntőjével megkezdődött az idei hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvénysorozat.

Az Aranyeső vers- és prózamondó verseny résztvevői (Lakatos János felvétele)

Az Aranyeső vers- és prózamondó verseny résztvevői (Lakatos János felvétele)

Az Aranyesőn az idén 12 diák vett részt a kishegyesi és a bácsfeketehegyi általános iskolákból. A résztvevők a hagyományokhoz híven ez alkalommal is egy jubiláló szerző műveit dolgozták fel, így esett a választás a száz évvel ezelőtt született Burkus Valéria írónő prózájára. A fiatal versenyzők produkcióit a Farkas Zsuzsa, Náray Éva és Patyerek Réka összetételű zsűri értékelte. A diákok három kategóriában versenyeztek egymással: 3–4. osztályos, 5–6. és 7–8. osztályos kategóriákban. Az első csoportban Bede Barbara lett az első, a második csoportban Vajda Noa Pálma, a harmadikban pedig Vanka Réka.

A hegyesi LITERAtúra az Aranyesőt követően az Irodalmi kaszinóval folytatódott, ez alkalommal Böndör Pállal Patócs László beszélgetett.

Ma 19 órától a könyvtárban Irodalmi randevúra kerül sor, Bíró Timeával Benedek Miklós beszélget. Pénteken az irodalmi emléknap 16 óra 30 perckor koszorúzással kezdődik a könyvtár előtt, ezután 17 órától 60 éves a Forum Könyvkiadó címmel kiállítás nyílik a könyvtárban. A helyi közösség tetőterében 17 óra 30 perckor kezdődik az ünnepi műsor, fellépnek az Aranyeső győztesei, a 80 éves Vigh Rudolfot dr. Virág Gábor köszönti, Folklór minden időben címmel dr. Jung Károly néprajzkutatóval dr. Szőke Anna beszélget, valamint az Irodalmi hagyatékok nyomában címmel Gazsó Hargita tart előadást. Az általános iskola galériájában 19 órakor Miroslav Jovančić kiállítását Bíró Timea nyitja majd meg. A rendezvénysorozat a Paprikáscsirke című előadással zárul, amelyet a topolyai Mara Amatőr Színház társulata mutat be 20 órától a színházteremben.