2024. április 25., csütörtök
24. Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztivál, Szabadka

A Bóbita társulat rabló-pandúr története

A Szabadkán zajló gyermekszínházi fesztivál szerdai napjának első előadása a pécsi Bóbita bábszínház Torzonborz 2. – Torzonborz visszatér című produkciója volt. A zenés, táncos bábelőadás Torzonborz, a rabló történetét meséli el, aki, megszökve a börtönből, ellopja a nagymamától a sült kolbászt és a savanyú káposztát. A bűntett megoldására, és Torzonborz elfogására Paprika Jancsi és Vitéz János siet, akik barátaikkal hamar a végére járnak a szökött rab esetének. A közönség soraiban 5-6 éves, vegyes csoportú gyermekek voltak, akik a zenés produkciót vastapssal köszöntötték, és az előadás közben sem lankadt a lelkesedésük.
A történetet Otfried Preussler története alapján Schneider Jankó rendezte. Az első rész sikerére való tekintettel rendezték meg a történet második részét is. Torzonborz megszemélyesítőjét, Czéh Dánielt kérdeztük a szerepről, az előadásról és a közönségről.
– Nagyon jó érzés volt az elején, és az előadás közben is az, hogy a közönség sokat tapsolt, egy-egy zeneszám után is. Ez jól tudja inspirálni az embert, felturbózza az energiákat. Jó volt itt játszani. Az előadás nagyon összetett. Három kézzel bábozunk és zenélünk folyamatosan. Egy segítő van hátul, így vagyunk heten a színpadon, miközben bábozunk, már kapjuk a hangszert és díszítünk – mondta lapunknak Dániel.
A nagymamát játszó Vadon Judit is nyilatkozott lapunknak arról, hogy többnyelvű közönségnek a darab mennyire játszható, valamint, hogy mi az, ami minden közönségben közös.
– Ez egy szövegközpontú előadás, kicsit meg voltam illetődve az elején, hogy mennyire fogják érteni a gyerekek, de a paraván mögött a visszajelzésekből azt érzékeltük, hogy jöttek velünk, értették, vették a poénokat. A játék, a ritmus, a zene célba talált.
Minden közönség más, de van egy olyan szférája ennek a gyerekszínháznak és bábszínháznak, ami mindig megmozgatja a gyerekeket, és mindenkire hat. A bábszínházban még azt szeretem, hogy ez nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szól.