2024. április 24., szerda

Számos program van kialakulóban

Elindult az új évad a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, megkezdődtek az új előadás próbái is

A Béres Márta One Girl Show című előadással a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház megkezdte a 2017/18-as évadot. Azt megelőzően elindult a Desiré villamosa is, egy Ingmar Bergman-előadással, amelyet a közönség a Skoplje Film Studio és a Macedón Nemzeti Színház vendégjátékában láthatott. Folytatódott a Bitef fesztivál Showcase programja is, amelynek keretében tegnap két produkciót tekinthettek meg az érdeklődők, a Zlatko Paković rendezte Kapitalizmust és a Szymborska-versek alapján, Selma Spahić rendezésében készült Hajnali 4 című előadást. Ahogyan azt Urbán Andrástól, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatójától hallhattuk, a napokban megkezdődtek az új előadás próbái is:

– Kokan Mladenović rendez a Nadrágba bújt felhő című Majakovszkij-vers alapján egy produkciót, amely kifejezetten kapcsolódik az októberi forradalom 100 éves évfordulójához. Ezt a témakört járja körül, de nem történelmi megemlékezésről van szó. A társadalmi változások lehetőségeit, módjait kutatja ez az előadás, nagyon sajátosan. A bemutató novemberben lesz. Ezt követően visszük színre a rendezésemben készülő az Ördög és Európa munkacímű előadást, ami tulajdonképpen a Pass-port trilógia továbbgondolása, azaz folytatása, tehát egy teljesen új produkciót láthat majd a közönség. Még az idén várható Mészáros Gábor monodrámája, Döbrei Dénes rendezésében, a Karton és karfiol című előadás, amely Tolnai Ottó költészetére épül. Ezt követően elindul egy nemzetközi koprodukciós projektum. A Pirandello-mű felhasználásával, A hegyek óriásai című előadást Paolo Magelli olasz rendező állítja színpadra. Az előadást a rijekai Ivana pl. Zajca horvát nemzeti színház, a trieszti szlovén színház, a macedóniai albán színház, a temesvári Állami Német Színház és a Kosztolányi Dezső Színház készíti a Kreatív Európa alapítvány támogatásával. Ebben két színészünk vesz részt, a bemutatója tavaszra várható Szabadkán, de ugyanígy Rijekán, Temesváron, Triesztben és Ljubljanában is. Az új évadban Andrej Boka is rendez, a The End munkacímű előadás a hétköznapokban előjövő tragikus események komikusságát helyezi előtérbe, illetve a tragikomédia formáját próbálja körbejárni. Előkészületben van egy koprodukció a Bitef Színházban Miroslav Krleža drámája alapján, valamint Milja Mazarak szabadkai rendezőnő diploma-előadása is. Számos program van kialakulóban, de a pénzügyek függvényében némelyik tolódhat. Az idei műsorok még megvalósíthatóak, hiszen a Bethlen Gábor Alap támogatása ezt lehetővé teszi. Ha csupán a városi támogatásra hagyatkoznánk, nehéz lenne fele ekkora programot is megvalósítani. Mindemellett továbbmegy a Desiré villamosa, ami egész éven át tartó, folyamatosan alakuló programsorozat, a keretében nemsokára Jazziré-koncertek kezdődnek. Mostanában fejezzük be az előkészületeket a Desiré fesztiválra, amely vélhetően november végén lesz. A terveink szerint egy héttel a fesztivál előtt már műhelymunkákra és előadásokra kerülne sor, amelyek a színház és a valóság határait feszegetik. Mondhatni, hogy két hétig tart majd a Desiré fesztivál. Évad közben pedig játsszuk a meglévő előadásainkat, bizonyos átformálásokkal, változásokkal, esetleges cserékkel – hallottuk Urbán Andrástól.

– Ami nehéz, az a hálátlan helyzet, amibe a racionalizáció miatt került a színházuk. Két munkahelyet vesztettünk, nem tudjuk ellátni a színház napi feladatait ebben a felállásában. Ugyanakkor a létszámstop lehetetlenné teszi, hogy felvegyünk dolgozókat. Ráadásul annyira alacsonyak a fizetések a háttér és technikai személyzet számára, hogy az elmenőket lehetetlen pótolni. Nehéz találni egy becsületes, a munkájához értő embert, aki hajlandó havi 200 euróért komoly munkát ellátni. Küzdünk és próbálunk megoldásokat találni ebben a reménytelen helyzetben, de azt érezzük, hogy a Kosztolányi Dezső Színház szándékos elsorvasztása folyik, még akkor is, ha erről nincs szó. Küzdünk a közönségért is, érezhető, hogy az emberek egy része elment, egyfajta indifferens hozzáállás érződik a kultúra iránt. Ezek ilyen idők – fejtette ki Urbán András.