2024. április 25., csütörtök

A balkáni migránsútvonalnak zárva kell maradnia

Orbán Viktor Ohridban Nikola Gruevszkivel és Janez Janšával tárgyalt

Magyarország és Európa érdeke, hogy a balkáni migránsútvonal zárva maradjon, és mivel ebben a tekintetben Macedónia kulcsfontosságú ország, mi azokkal a macedóniai erőkkel működünk együtt, amelyek ilyen politikát folytatnak – hangsúlyozta ma Orbán Viktor miniszterelnök Ohridban.

Orbán Viktor, Janez Janša és Nikola Gruevszki (Fotó: MTI)

Orbán Viktor, Janez Janša és Nikola Gruevszki (Fotó: MTI)

A magyar kormányfő a sajtótájékoztatót megelőzően munkaebéden vett részt Nikola Gruevszki korábbi macedón miniszterelnökkel, a jobboldali ellenzék vezetőjével, valamint Janez Janša egykori szlovén kormányfővel, az ellenzéki, jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökével.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a modern kori népvándorlás hatalmas tömegeket kerget, nyom Európa irányába, és az egyik út, amelyen a több tízmillió ember a kontinensre tart, a balkáni útvonal. A NATO legutóbbi tanulmánya szerint 2020-ig 60 millió ember fog megindulni Afrikából és nagy részük Európa felé veszi az irányt – tette hozzá.

A balkáni útvonal lezárása az európai biztonság kulcskérdése, és itt Macedóniának kulcsszerepe van – nyomatékosította.

„Ne engedjük, hogy megváltozzon az életünk (.) ezt nem akarjuk” – jelentette ki, a saját magyar, macedón, európai létforma fontosságát hangsúlyozva.

Azt mondta, azért áll ki mindig Nikola Gruevszki mellett, mert ő egy olyan politikus, aki a nemzeti érdeket teszi az első helyre. A magyar kormányfő arra utalt, hogy mind ő, mind Janez Janša olyan európai politikusok, akik már nyertek és vesztettek is választást, a vereség után is folytatták azonban politikai munkájukat. Orbán Viktor azt mondta, azért érkeztek, hogy felvegyék „klubjukba” Nikola Gruevszkit.

Magyarország azt akarja, hogy a Balkán irányába bővüljön a közösség, amihez sikertörténetek kellenek – mondta Orbán Viktor. Úgy vélekedett, hogy amíg Nikola Gruevszki volt a miniszterelnök, addig Macedónia egy sikertörténet volt.

Nikola Gruevszki a sajtótájékoztatón azt mondta, az idén a magyar miniszterelnök kezdeményezésére elindult egy egyeztetési folyamat a jobboldali pártok között, amelynek célja, hogy új lendületet adjon a közép-európai együttműködésnek. A munkaebéden ennek szellemében folytattak megbeszélést – közölte.

Jelezte: ismertette tárgyalópartnereivel, miként zajlott Macedóniában a parlamenti választás, és hogy jelenleg az önkormányzati választás kampánya folyik. Kiemelte, hogy a szkopjei belügyminisztérium naponta nyomást gyakorol pártja aktivistáira. Ez arra utal, hogy ellenfeleik tudatában vannak a vereségnek, és félnek – vélekedett.

Janez Janša a tájékoztatón hangsúlyozta: Macedónia az elmúlt években lényegében teljesítette az EU-tagság feltételeit, bel- és külpolitikáját egyaránt összhangba hozta az uniós követelményekkel. Gratulált, amiért az ország úgy viselkedik, mint ha teljes jogú tagja lenne a közösségnek, és abbéli reményét fejezte ki, hogy hamarosan mind az EU-ba, mind a NATO-ba felveszik.