2024. április 24., szerda

Négyezren tüntettek Belgrádban

A közszolgálatokban dolgozókról szóló törvénytervezet eljárásból való visszavonását követelik

Nemcsak az oktatásügyben, hanem az egészségügyben és más közszolgálatokban dolgozók szakszervezeti képviselői is összegyűltek tegnap délelőtt fél tizenegykor a szerb kormány épülete előtt Belgrádban. A több mint 4 ezer ember 13 óráig tiltakozott, addig szinte megbénult a környéken a közlekedés.

A közalkalmazottak követelik a közszolgálatokban dolgozókról szóló törvénytervezet eljárásból való visszavonását, mivel „végezetesnek” tartják a jogszabályt. Az oktatásügyben dolgozók emellett követelik a foglalkoztatottakról szóló szabályzat elfogadását. Ennek folyományaként a tanügyesek bérei meghaladnák a köztársasági átlagbért. A tanügyeseknek egy harmadik követelésük is van: vonjanak vissza eljárásból minden olyan jogszabályt, vagy szabályzatot, amely szerint az oktatásügyben dolgozók tömegesen veszítik el munkahelyüket.

– Az új törvénnyel olyasmit szabályoznának, amit már szabályoztak. A diszkriminatív rendelkezések folyományaként napszámos lesz mindannyiunkból. Ma több ágazati szakszervezet is összefogott és közösen fejezzük ki elégedetlenségünket a tervezett törvényes megoldások ellen. A hatalom igazságos fizetési osztályok kidolgozását ígérte, ez azonban a mai napig nem történt meg – fogalmazott Jasna Janković, a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöke, hozzátéve: munkáslázadás vette kezdetét

Az oktatásügyben dolgozók az új oktatási kerettörvényt sem támogatják, elsősorban azért nem, mert annak mentén az oktatási miniszter nevezi ki az iskolaigazgatókat, hangzott el a belgrádi tüntetésen.

A tiltakozók az általános társadalmi értékek védelmére keltek, ezt már Živorad Mrkić, a Szerbiai Egészségügy Új Szakszervezetének elnöke mondta. Szavai szerint az egészségügyre és az oktatásügyre szentségként kellene tekinteni minden országban.

Az oktatási minisztérium kimutatás szerint tegnap a szerbiai iskolák 70 százalékában – az 1751 általános- és középiskolából 1232-ben – a szabályok szerint tartották meg a tanórákat. 519 iskolában a három reprezentatív szakszervezet felhívására az alkalmazottak 60 százaléka csatlakozott a sztrájkhoz.

Valjevóban négy általános- és egy középiskolában nem volt tanítás, míg a tiltakozáshoz csatlakozó többi községi oktatási intézményben rövidített, 30 perces tanórákat tartottak. Később olyan sajtóértesülések is napvilágot láttak, hogy az öt valjevói iskolában, ahol állítólag egyáltalán nem volt tanítás, voltak olyan tanárok, akik megtartották óráikat. A rasinai körzetben az iskolák egyharmadában tiltakoztak a tanárok rövidített órák megtartásával. Mladen Šarčević oktatási miniszter korábban közölte a tanárokkal, hogy aki egyáltalán nem tartja meg óráját, az arra a napra nem kap fizetést.