2024. április 25., csütörtök

Tizenkét hellyel feljebb

Dušan Vujović: Szerbiában a recesszió elemei már nincsenek jelen

Szerbia 12 hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában, amelyet a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) kedden éjjel közzétett jelentése szerint – akárcsak az utóbbi nyolc évben – az idén is Svájc vezet.

A 137 országot felsoroló listán Szerbia a 78. helyen áll. Az ország versenyképességi indexe 4,14 pont lett, s 2010 óta ez a legjobb eredmény. Tavaly négy hellyel kerültünk feljebb, és a kilencvenedikek voltunk.

A Szerbia versenyképességének jelentős javulását mutató jelentést a Szerbiai Menedzserek Társulása és a Közgazdaságtudomány-fejlesztési Alapítvány (FREN) tette közzé Dušan Vujović pénzügyminiszter jelenlétében. Jelena Žarković Rakić, a FREN igazgatója elmondta, hogy az értékelés alapjául szolgáló 12 legfontosabb mutató közül 8-ban javulást értünk el. A legnagyobb mértékben, 31 pozícióval jutottunk előrébb a makrogazdasági környezet állapotában.

Vujović miniszter a globális versenyképességi index értékének látványos javulása kapcsán kijelentette, hogy sok területen haladást értünk el.

– Nálunk nincs probléma az inflációval, és a makrogazdasági mutatók még jobbak lesznek. Az idén 3 százalékos gazdasági növekedést irányoztunk elő, majd a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások után a mezőgazdaságot és az energiaszektort ért aszálykár miatt 2,3%-ra csökkentettük. Ezt 2018-ban kompenzáljuk, a recesszió elemei nincsenek jelen. Jövőre 3,5-4 százalékos növekedés várható, a következő években azonban elérheti akár az 5-6 százalékot is – mondta Vujović. Megállapította, hogy a globális versenyképességi jelentés kissé késik – például a makrogazdasági mutatók tekintetében –, a múlt év végi eredményeket figyelték ugyanis, amikor Szerbiában a közadósság a bruttó nemzeti terméknek még a 74,1 százalékát tette ki, azóta viszont 64 százalék alá csökkent. Vujović szerint éppen ezért a jövő évi jelentésben sokkal jobbak leszünk, és valószínűleg mintegy 20 hellyel feljebb kerülünk a versenyképességi rangsorban. Az is várható, hogy javulni fog Szerbia adósbesorolása. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a Moody's nemzetközi hitelminősítő legutóbb körülbelül 7 hónapja növelte Szerbia pozícióját, a többi ügynökség három éve nem változtatott a besoroláson.

A World Economic Forum versenyképességi rangsorában az első helyezett Svájcot az Amerikai Egyesült Államok és Szingapúr követi. A rangsor első harmadát nagyrészt európai országok és más OECD-tagállamok foglalják el, de előkelő helyen szerepelnek a gyorsan növekvő felzárkózó országok is, mint Kína (27.), India (40.) vagy Oroszország (38.). Az utóbbi az előző évhez képest 5 hellyel került előrébb.

A lista utolsó három helyén Csád, Mozambik és Jemen áll.

Az EU-tagállamok közül a legjobb indexet a tavalyihoz hasonlóan Hollandia érte el, így ismét a globális lista 4. helyére került, megelőzve Németországot, amely ezúttal is az 5. helyezett lett a versenyképességi rangsorban.

A térség országai közül Magyarország 9 hellyel került feljebb és jelenleg a 60., versenyképességi indexe 4,3 pont. Növelte indexének értékét Albánia, Bulgária, Horvátország, Crna Gora, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina is, amely most a 103. helyen áll, Románia viszont visszaesett.

A Világgazdasági Fórum 2003 óta minden évben közzéteszi a világ országainak versenyképességi rangsorát. A Globális Versenyképességi Index (Global Competitiveness Index – GCI) a legátfogóbb ilyen jellegű mutató a világon, 114 olyan részmutatóból áll össze, amelyek befolyásolják a termelékenységet és a hosszú távú növekedési potenciál alakulását.