2024. április 24., szerda
HORVÁTORSZÁG

Orosz kézre kerül a fényűző Tito-villa?

Horvátország egy tucat rendkívül értékes luxusingatlant kínál fel az állam tulajdonában lévő ingatlanportfólióból. A horvát állam hamarosan nemzetközi pályázaton bocsátja eladásra Josip Broz Tito egykori rezidenciáit.

Az értékes ingatlanok között található a dubrovniki Čingrija-villa, valamint a kupari Tito-villa is. Míg az utóbbi fényűző ingatlan még mindig tulajdonosra vár, már nem titok, hogy a Čingrija-villa elkelt, az ára pedig kétmillió euró körül mozog.

A Tito-villa az Adriai-tenger déli részén található számos, szinte feledésbe merült és kihasználatlan, parlagon heverő, állami tulajdonú létesítmények egyike. A fenyveserdő közepén, a tengerpart melletti rejtett öbölben található luxusvilláért még nem tudni, mennyit kér a horvát állam, mivel a szakértőknek még nem sikerült feltárniuk a parcella nagyságát és a rajta lévő ingatlanok számát.

A legvalószínűbb, hogy a Tito-villa orosz kézre jut. Egyes vélemények szerint az Avenue csoport vásárolja meg, hiszen a vállalat már korábban évtizedekre előre megszerezte a luxusingatlan használati jogát. Így az egykori Kupari Katonai Intézet hatalmas funkcionális egységgé alakulna át.

A Tito-villa, amelyben a marsall egykor sok külföldi államvezetőt és neves személyiséget is vendégül látott, a volt délszláv háború idején elszenvedett károk következtében még mindig felújításra vár.

A horvát katonaság még a háború ideje alatt felfedezte a kupari Tito-villában lévő különleges úszómedencét, amelyhez egyedülálló daru és szék is a marsall rendelkezésére állt. A speciális segédeszközök révén az idős és akkor már igen nehezen mozgó Tito könnyen bejuthatott a vízbe. A mendemondák szerint a medence vize abban az időben igencsak meleg volt, emiatt a komplexum villanyszámlája gyakran az egekbe szökött.