2024. április 19., péntek

Jelentős bér- és nyugdíjemelés várható

Pontos adatok október végén

Dušan Vujović pénzügyminiszter tegnap közölte: számottevő lesz a fizetések és a nyugdíjak növelésének aránya, és október végén a konkrét számadatokat is közzéteszik.

– Ez a legnehezebb ügy, és már régen napirenden van. Rendkívül figyelmesen elemezzük a béreket és a nyugdíjakat. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőivel majdnem egy hetet töltöttünk számítgatásokkal, s már közel vagyunk a paraméterek meghatározásához mind az idei lehetséges egyszeri juttatásokat, mind a jövő évi járandóságokat illetően – válaszolta Vujović az újságírók érdeklődésére. Hozzáfűzte, hogy szerinte a növelés figyelemre méltó lesz, de még nem közölheti a számadatokat és a kifizetési módokat, erről ugyanis további egyeztetések várhatók. Tény, hogy a kormány a „fenntartható keretek” között akar maradni.

– Közel vagyunk a megoldáshoz, a Valutaalapban dolgozó kollégákkal minden számadatot elemeztünk. Valószínű, hogy az IMF washingtoni évi közgyűlésének idején várható találkozókon, majd a pénzintézmény képviselőinek október 26-ai belgrádi látogatásakor kikristályosodnak a konkrét megoldások. Ezeket mind az idei költségvetés végrehajtásába, mint a jövő évi büdzsébe be kell iktatnunk – nyilatkozta Vujović.