2024. április 25., csütörtök

Félmilliárd dinár került a községbe

A Prosperitati Alapítvány magyarkanizsai fórumáról

Hétfőn este telt ház előtt adtak részletes tájékoztatást a Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati körében való részvétel feltételeiről a magyarkanizsai városháza nagytermében.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Az est háziasszonyaként Nyilas Leonov Anita elmondta: az eddig megvalósult pályázatok egyértelműen bizonyítják, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség közösségünkért, az itt élőkért dolgozik.

Fejsztámer Róbert polgármester hangsúlyozta, hogy a magyarkanizsai iroda az egész község lakosainak segít a pályázatokon való részvételben, és mindenképp jónak ítélte meg, hogy egyre többen és egyre otthonosabban mozognak ezekben a pályázati körökben. Az eddigi 894 Magyarkanizsa községbeli pályázóból 800-an nyertek, ami azt jelenti, hogy a beadott pályázatok kilencven százaléka sikeres volt, ezáltal 512 millió dinár került ide.

A mezőgazdasági és gazdasági fejlesztések kombinált támogatása, falusi házak vásárlását célzó vissza nem térítendő támogatás, valamint a mezőgazdasági földvásárlási hitel kamattámogatása a negyedik kör programja. A november 30-áig benyújtható pályázatok feltételeiről részletesen Nagy Zita számolt be.

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy az alapítvány és a szövetség egyik legfontosabb célja az, hogy a fiatalokat itthon tartsa, akik szülőföldjükön szeretnének boldogulni, kedvező feltételek mellett tehessék, hiszen ez igenis egy élhető terület. Aki más környezetet választ magának, azt meg kell érteni, de akik maradni akarnak, azokat támogatni kell.

Ugyanazt láttuk, amit az ezt megelőző fórumokon, hogy itt, Magyarkanizsán is nagy az érdeklődés, és a hallgatóság jelentős része fiatal, és sok közöttük a hölgy. Ez arra a bizakodásra ad okot, hogy a házvásárlás az, ami nagyon érdekli az embereket, elsősorban a fiatalokat. Azt remélem, hogy ezt a keretet fölhasználják, és ha az élet azt bizonyítja, hogy nagyobb lesz az érdeklődés, mint az ebben a pillanatban rendelkezésre álló keret, ha több, mint kétszázan fognak pályázni jó beadvánnyal házvásárlásra, akkor meg fogjuk teremteni azt a keretet, amiből ez a plusz szám is sikeresen tud majd pályázni. Az az elemi érdekünk a ház- és földvásárlás, de más gazdaságfejlesztési programok szempontjából is, hogy azoknak segítsünk, akik itthon kívánnak maradni.