2024. március 28., csütörtök

Kezdődik a LITERAtúra

Háromnapos rendezvény kezdődik ma Kishegyesen – Negyvenötödik alkalommal tartják meg a Csépe-emléknapot – Szavalóverseny, Irodalmi randevú, könyvkiállítás is lesz

Az idei évben is három napon keresztül fog tartani a hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvénysorozat. A „túra” első állomása az Aranyeső községi vers- és prózamondó verseny, aminek a községi döntőjére ma 10 órakor kerül sor, a helyi közösség tetőterében. A hegyesi LITERAtúra a Csépe-napok folytatása, s ily módon 45. alkalommal kerül megrendezésre, mondta el lapunknak dr. Virág Gábor, az esemény szervezőbizottságának tagja.

A Csépe-emléknapot 45. alkalommal szervezik meg Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

A Csépe-emléknapot 45. alkalommal szervezik meg Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

–1972-ben tartottuk az első Csépe-napot, és azóta folyamatosan, megszakítás nélkül megszervezzük, így az idei a negyvenötödik. Urbán János, Fehér Ferenc és a korabeli jelentős írók, Csépe Imre barátai voltak azok, akik szorgalmazták a rendezvény létrejöttét. Tudni kell, hogy ami Csépe Imre irodalmi munkásságát illeti, azt az idők során szinte teljességében feldolgozták a Csépe-napokon. Épp ezért, amikor fiatalabb tagok jöttek a bizottságba, akkor arra a döntésre jutottunk, hogy kiszélesítjük a rendezvény kereteit. Két jelentős elhatározás is született, az egyik, hogy a mindenkori művelődési egyesület elnöke legyen a bizottság névleges elnöke. Ez nem azt jelenti, hogy minden feladat rá hárul, hanem a viszonylag szűk bizottság minden tagja csinál valamit. Egyik másik fontos változás az volt, hogy nevet változtatott a rendezvény, és immáron hegyesi LITERAtúra néven fut. Ugyanakkor háromnaposra bővült a program – mondta el dr. Virág, majd arról is beszámolt, hogy az idők során az Aranyeső községi vers- és prózamondó verseny is a rendezvény része lett. Ezen olyan író, vagy költő műveiből adnak elő a kishegyesi és a bácsfeketehegyi iskolák diákjai, akikhez valamilyen aktuális évforduló köthető. Jórészt vajdasági magyar irodalmárokat vesznek sorra, de a magyarországi írok sincsenek kizárva, fogalmazott a szervezőbizottsági tag.

ARANYESŐ, IRODALMI KASZINÓ, KÖNYVBEMUTATÓ

Az idei év programja kapcsán dr. Virág elmondta, hogy az a korábbi évekéhez hasonlóan alakul.

– Szerdán az Aranyesővel indul a rendezvény, majd este 19 órakor kerül sor az Irodalmi Kaszinóra a könyvtárban. Ez úgy néz ki, hogy lehetőség szerint egy fiatal, pályakezdő íróval beszélget valaki, kaszinó jelleggel. Az idén Böndör Pállal Patócs László beszélget. A csütörtöki napon pedig Irodalmi randevú lesz a könyvtárban, 19 órától. Ez alkalommal Bíró Tímea, tehetséges költőnővel Benedek Miklós fog beszélgetni. A pénteki nap valójában az irodalmi emléknap, ami az idén egy órával később kezdődik az esti színházi előadás miatt. Fél ötkor lesz a koszorúzás a könyvtár előtti emléktáblánál. Közvetlenül utána, a könyvtárban az idén jubiláló, 60 éves Forum Könyvkiadó Intézet tart könyvkiállítást. Fél hatkor a helyi közösség tetőterében kerül sor az ünnepi műsorra, aminek a bevezető részében az Aranyeső első helyezettjei lépnek fel. Az idén tölti be 80. életévét Vigh Rudolf, kishegyesi író, költő, aki a kezdetektől fogva részt vett az emléknap szervezésben. Reám hárult Rudolf köszöntése, hiszen 6 évtizedes ismeretség és barátság köt hozzá. Ezt követően dr. Jung Károly: Folklór minden időben könyvéről dr. Szőke Anna beszélget a szerzővel. A tetőtér rész utolsó programja Gazsó Hargita: Irodalmi hagyatékok nyomában című előadása lesz. Este hétkor az iskola galériájában kerül sor Miroslav Jovančić: Ha te tudnád, amit én című kiállítására, amit Bíró Tímea nyit meg. Este nyolckor a színházteremben a topolyai Mara társulat a Paprikáscsirke című darabot mutatja be, és ezzel véget ér a rendezvény – mondta el dr. Virág, majd arról is szólt, hogy a rendezvény támogatói a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és a kishegyesi helyi közösség. A rendezvény partnere az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, a Magyar Nemzeti Tanács pedig kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvények nyilvánította a LITERAtúrát.