2024. március 28., csütörtök

Nella szárnya

Ausztrál bábelőadás szerepelt tegnap a szabadkai gyermekszínházi fesztiválon

A 24. Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztivál keddi napján a nézők igazi különlegességet láthattak a Kosztolányi Dezső Színház színpadán. A fesztivál történetében ugyanis először ausztrál produkció is érkezett Szabadkára, a Sydney Bábszínház jóvoltából, Sydneyből. A Nella Szárnya előadás nonverbális volt: a bábszínész énekelt, valamint fényekkel, árnyékokkal adta elő a történetét, amely egy kislányról szólt, aki mindennél jobban szeretett volna repülni.
A közönség soraiban 3–8 éves gyermekek ültek, akik az előadást nevetve, álmélkodva élvezték. Az előadás után lehetőségük volt Nellával fényképeket készíteni. A történet íróját és bábosát, Sue Wallace-t kérdeztük az előadásról és annak üzenetéről.
– Az üzenet, amit minden gyereknek és felnőttnek tudnia kellene, az az, hogy milyen fantasztikus a képzelőerő, mivel a képzeletedben mindig szabad lehetsz. Nem számít, mi történik az életedben, de a képzelőerőd segítségével mindig elérheted a boldogságodat – mondta Sue Wallace.
– A gyerekek nagyon lelkesek. Azt hiszem, mindannyian szeretnénk repülni. Egyszer, amikor az előadást játszottuk, és a papír szárnyak tönkrementek, Nella azt mondta, elég, nem csinálom tovább. Sosem fogok repülni. Ekkor a közönségből felszólalt egy kisfiú és azt mondta: Nella, ne add fel! Szerintem ez az üzenet. Nem mindenki lesz sikeres vagy géniusz, de ha megvan a képzelőerőd, megkeresheted, hogy mit szeretnél csinálni, mi tenne boldoggá.
Arról is kérdeztük Ausztrália egyik legjobb bábosát, hogy milyen érzés a fesztivál színpadán játszani, és részt venni ezen a nívós nemzetközi fesztiválon.
– Mi vagyunk az első ausztrál társaság, akik ezen a fesztiválon felléphettünk, úgy gondolom, ez nagy megtiszteltetés. Úgy, mint minden nemzetközi fesztiválon, itt is többféle kultúrát és embert megismerhetünk, sokat tanulhatunk. Amikor művészek ülnek össze a világ minden tájáról, az mindig csodálatos. A gyerekszínházzal foglalkozókkal mindig rájövünk arra, hogy a gyerekek szíve a világban mindenhol egyforma, és ezt jobban értékelhetnénk.