2024. április 24., szerda

Újra dobon a Bori bányamedence

Oroszország egyik leggazdagabb embere is érdekelt

Andrej Melnicsenko orosz milliárdos, az SGC vállalat tulajdonosa komoly érdeklődést mutat a bori Bányászati és Kohászati Medence iránt – tudta meg a Blic fővárosi napilap. A potenciális stratégiai partner Oroszország egyik leggazdagabb embere. Cége, az SGC már elvégezte a medence bányászati-földtani, valamint technológiai-fémkohászati vizsgálatát, felmérte a pénzügyi helyzetet is, majd levélben tájékoztatta a bori vállalatot, hogy kész a stratégiai partnerségről szóló tárgyalásokra.

Melnicsenko vállalata kezdetben 600 millió dollárt is hajlandó beruházni a bori bányamedencébe.
Az SGC kész arra, hogy megnyisson további két bányát, valamint hogy kibővítse a Bor melletti Veliki Krivelj és a majdanpeki Južni revir bányát. A Blic értesülése szerint az orosz vállalat nem csupán a stratégiai partnerségről, hanem az egész bányamedence privatizálásáról is készséggel tárgyalna.
A Forbes magazin szerint Melnicsenko a kilencedik leggazdagabb az oroszok listáján. Réz- és szénbányászattal foglalkozik, valamint műtrágyát gyárt és forgalmaz. A fehéroroszországi származású gyáros vagyonát 9 milliárd dollárra becsülik. Egyébként a szerb Aleksandra Nikolić volt manökent vette feleségül.