2024. április 24., szerda
ZOMBORI VKT

Jóváhagyták a költségvetési jelentést

A zombori városi képviselő-testület legutóbbi értekezletének legfontosabb témája a város idei költségvetésének az első félévre vonatkozó megvalósulásáról szóló jelentés volt, amit 39 helyi képviselő megszavazott, míg hatan ellene voltak.
A beszámoló szerint az év első hat hónapjában a költségvetési bevételek elérték az 1,065 milliárd dinárt, ami az évi szinten tervezett összeg 39,68 százaléka. Arra a kérdésre, hogy a kommunális szférában miért mindössze 30 százalékos a költségvetési bevétel, az előterjesztő elmagyarázta, hogy a kommunális és mezőgazdasági bevételeket csupán az év végén lehet hitelesen vizsgálni.
Siniša Lazić (DP) magyarázatot kért az illetékes bizottságtól a 39,68 százalékos teljesítésre, valamint rákérdezett, hogy a félévi jelentésben miért 2,6–2,7 milliárdos bevétellel számolnak, amikor a vkt júliusban 3 milliárdot meghaladó büdzséről hozott határozatot.
Az ülés kezdetén ugyan elvetették az ellenzék fölterjesztését, hogy tűzzék napirendre a Városi Gyógyszertár helyzetét, a Zombor Mindenkinek képviselője, Aleksandar Marković mégis szóbahozta, kérdezvén, miért titkolóznak a patika veszteségéről, mit tettek a megmentése érdekében, mi lesz a sorsa az intézmény helyiségeinek. (A város által alapított Gyógyszertártól az önkormányzat az üzlethelyiségek bérbeadásával kívánt megszabadulni, de a pályázati kiírást a potenciális bérlők megtámadták, így meg kellett semmisíteni a kiírást, azóta pedig nincsen újabb fejlemény az ügyben.) Sava Dojić, a pénzügyekkel megbízott városi tanácsnok válaszából kitűnt, hogy az első félévben a gyógyszertár újabb 6,5 millió dináros veszteséget halmozott föl, így adóssága meghaladja a 33 milliót. Ez alatt az idő alatt 8 gyógyszerész és 5 technikus távozott az intézményből, a patikában egyre rosszabb a helyzet.
A Vodokanal, a Prostor és a Čistoća kommunális közvállalatok gazdasági programjainak módosítása kapcsán Varga Ferenc (DP) kiemelte, hogy szó sincs létszámcsökkentésről a közvállalatokban, hiszen a Prostor nyolc új dolgozót alkalmaz. Dojić szerint ezek az emberek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat pályázata révén kerültek alkalmazásra négy hónapos időtartamra. Zoran Rus (SZHP) frakcióvezető szerint a városi közigazgatás teljesítette a létszámcsökkentésre vonatkozó kormányrendeletet és 62 személyt bocsájtott el a racionalizáció során.