2024. március 29., péntek

A nagybecskereki református egyház aranykora

Az R500 kiállítás kísérőrendezvényei

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából Topolya Község Múzeumában kiállítás nyílt, amely a reformációhoz köthető tárgyi emlékeket gyűjtötte egybe számos településről. A november elejéig látogatható kiállítást több előadás kíséri majd. Elsőként prof. dr. Németh Ferenc, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára tartott előadást szeptember 22-én a múzeumban, Szalay József és a nagybecskereki református egyház aranykora címmel.

Prof. dr. Németh Ferenc elmondta, hogy előadásának három apropója is van: az első a reformáció ötszázadik évfordulója, a második Szalay József halálának századik évfordulója, a harmadik pedig az első bánáti református folyóirat megjelenésének százhuszonötödik évfordulója.

Előadásában részletesen ismertette Szalay József református lelkipásztor életét, aki világlátott és talpraesett ember volt. 1880 végén lépett szolgálatba Nagybecskereken, és haláláig tevékenykedett. Számtalan dolog köthető a nevéhez, mégis talán az egyik legfontosabb az új református templom megépíttetése, melyre mintegy tíz évig gyűjtötte az adományokat, és nemcsak bánáti településeken, hanem az ország legtöbb nagyvárosában is megfordult. Adománygyűjtő útjai során számos szívhez szóló történetet is feljegyzett az adakozókról, akik gyakran a félretett vagy keserves munkával szerzett néhány krajcárjukat, forintjukat ajánlották fel. A nagybecskereki református templom építését 1889-ben kezdték Zagoreczki Ferenc tervei alapján, és 1891. augusztus 30-án adták át rendeltetésének. De Szalay József nevéhez kötődik még az Imák és Beszédek című alkalmi kötet, az 1892-től megjelenő Keresztyén című vallási folyóirat, mely az évek során más vallási folyóiratokkal összekapcsolódott, de bevételét az árvaházak megsegítésére fordították. Szalay József ezenkívül nagy szerepet játszott a közösségi életben is. Hatására alakult meg az amatőr színjátszó kör, az egyházi dalárda és a kézimunkakör is. Egyházi lapokba írt, valamint angol és német nyelvről fordított. 1917-ben bekövetkezett haláláig aktív része volt a közösségnek.

A folytatásban Topolya Község Múzeumában szeptember 27-én 17 órai kezdettel dr. Mészáros Kálmán egyháztörténész A reformáció harmadik útja – A döntés szabadsága, valamint dr. Nagy Imre orvos Habánok öröksége címmel tart vetítéssel egybekötött előadást. Szeptember 30-án, 14 és 18 óra között Ószövetségi barangolás címmel Kovács Balázs előadását kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

 A kísérőrendezvények két hónapon át várják a látogatókat. Móricz Árpád a huszitizmusról fog előadást tartani, de meghívták dr. Reisinger Jánost, ő Ki nekünk Arany János? című könyvét mutatja be, dr. Utasi Csilla a reformáció irodalmáról tart majd előadást, de Luther Márton életét és munkásságát bemutató filmvetítést is terveznek, és gyermekfoglalkozások is lesznek.

Az Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmpályázat eredményhirdetése zárja majd az évfordulóhoz kötődő két hónapos programsorozatot Topolyán. A topolyai Film–Múzeum civil szervezet pályázatot hirdetett 2017-re 15–35 éves fiatalok részére a reformáció évfordulója alkalmából, a címe RE:FORMATION (A köztünk élő újítókról). Olyan emberekre kíváncsiak, akik a saját szakmájukban, területükön megreformálták a korábbi rendszert, megtalálták a hangot a kor kihívásaira, igazi újítók lettek. Az alkotók pályázhatnak egyénileg és csoportosan, egy vagy több filmmel, már meglévő vagy újabb filmmel. A filmek legfeljebb 3–10 percesek lehetnek. A pályamunkákat október 13-áig kell eljuttatni Topolya Község Múzeumába. Kapcsolat: +381 65 555 1285 (Gazsó Hargita).

A legjobb filmeket október 31-én, a reformáció napján Topolyán, a kiállítás kísérőrendezvényén, a VI. Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon mutatják be és díjazzák.