2024. április 16., kedd

Tollruha és intrika

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan kiadványra hívjuk fel a figyelmet, amelyben orosz népmesei hagyomány ötvöződik Csajkovszkij zenei zsenialitásával és Gyöngyösi Adrienn meleg tónusú színvilágával. Operamese – pompázatos köntösben. Lapozható, hallgatható. Nem csak gyerekeknek.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Paulo Coelho: Az alkimista (Athenaeum)

2. Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó (Alexandra)

3. Khaled Hosseini: És a hegyek visszhangozzák (Libri)

4. Jókai Mór: Az élet komédiásai (Kossuth)

5. Jo Nesbø: Fejvadászok (Animus)

GYEREKOSZTÁLY

1. Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda! (Alexandra)

2. Geronimo Stilton: A sajtpiramis titka (Alexandra)

3. Leiner Laura: Szent Johanna gimi – Remény (Ciceró)

4. Böszörményi Gyula: 9… 8… 7… (Könyvmolyképző)

5. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1. – Hercegnő születik (Ciceró)

KÖNYVAJÁNLÓ

Tarbay Ede: A hattyúk tava (Holnap)

Egy fiú és egy lány egymásba szeretnek, de kapcsolatuknak számtalan intrikát kell kiállnia. Ez az alaptörténet akár korunkban is játszódhatna, azonban, ha eláruljuk, hogy a fiú egy herceg, a lány gonosz varázslat áldozata, s csak éjjelenként vetheti le tollruháját, intrikusa pedig egy bagolyszárnyú, álruhás varázsló – kiderül, hogy mesebeli történettel van dolgunk, amely leginkább a zene világából lehet ismerős.

A Holnap kiadó Operamesék sorozatában Tarbay Ede tollából jelent meg A hattyúk tava című kiadvány, amely Pjotr Iljics Csajkovszkij balettjének szöveges feldolgozása. Az orosz népmesei ihletésű történet az emberi tisztaságba, jóakaratba és bátorságba vetett hitet és az igaz szerelemnek a gonosz bűverejét is legyőző hatalmát mutatja be.

A kötet a klasszikus mese mellett ismeretterjesztő részeket is tartalmaz, amelyek bevezetnek Csajkovszkij és a balettmesterség világába. A Gyöngyösi Adrienn rajzaival illusztrált kiadványt A hattyúk tava-szvitet tartalmazó CD melléklet kíséri.