2024. március 28., csütörtök

Anne Frank-vándorkiállítás nyílik ma Óbecsén

Az amszterdami múzeum és emlékhely anyaga a történelemről, az identitásról és a diszkriminációról ad leckét a tizenéveseknek

Anne Frank – Történelem a mának címmel nyílik meg ma 19 órakor az óbecsei Városi Múzeumban az amszterdami Anne Frank Ház múzeum és emlékhely vándorkiállítása. A projekt a belgrádi Nyílt Kommunikáció és az amszterdami intézmény együttműködésének eredményeként valósul meg az Európai Unió anyagi támogatásával. Óbecse Szerbiában az ötödik helyszín, ahol a közönség láthatja az értékes anyagot.

– A kiállítás legfontosabb elemei a kortárs képzés, valamint a kritikus gondolkodás és történelemértelmezés fejlesztése. Az egyik legfontosabb célunk az, hogy népszerűsítsük az Anne Frank Ház által alkalmazott innovatív oktatási technikákat és tanulási módszereket, így iskolánk kiválasztott diákjai egy kétnapos képzésen vesznek részt, hogy a két hétig látható tárlat vezetőiként kalauzolhassák majd a csoportos iskolai látogatásokat – tudtuk meg Marija Hajdićtól, az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola tanárától, aki egyben a kiállítás koordinátora is.
Az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola által szervezett kiállításnak a Városi Múzeum ad otthont, az intézmény szakemberei emellett műhelymunkákat is szerveznek majd, amelyeken az egykor számottevő óbecsei zsidó közösség történelmét, sorsát fogják bemutatni a résztvevőknek. A ma esti megnyitón zsidó dallamok is felcsendülnek, fellép Nataša Katić Radosavljević szopránénekesnő és Slitter József, a zeneiskola zongoratanára. A Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola szakácstanulói az iskola konyháján zsidó ételeket készítenek majd, ezzel is bele lehet kóstolni a zsidó hagyományokba, a múzeum pedig bemutatja az óbecsei zsidóságról nemrégiben készült dokumentumfilmet is.
Az amszterdami Anne Frank Ház múzeum és emlékhely saját készítésű és gondozású vándorkiállítása 1997 óta járja a világot, és eddig több mint 300 város adott otthont az anyagnak. A történelmen Anne Frank naplójának idézetei és a Frank családról készült fotók vezetik végig a látogatókat. A kiállítás célja Anne Frank és családja történetének bemutatása vészterhes, történelmi kontextusában, melynek megismerésével a mai tizenéves – elsősorban középiskolás – korosztály könnyebben felismerheti a diszkrimináció, az előítélet, a szélsőséges nacionalizmus, a rasszizmus és a kirekesztés veszélyeit, többet megtudhat az emberi jogokról, megtanulja értékelni a demokráciát és egy befogadó, toleráns, multikulturális társadalom előnyeit.