2024. április 19., péntek

Hálaadás a tanév elején

Tanévkezdő istentisztelet Bácsfeketehegyen

Vasárnap a bácsfeketehegyi református templomban tanévkezdő istentiszteletre került sor. Az eseményen jelen voltak a helyi elöljárók, valamit Jerasz Anikó a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében. Orosz Attila bácsfeketehegyi lelkész és bácskai esperes hirdetett igét. Orosz arról számolt be lapunknak, hogy harmadik éve szervezik meg a tanévkezdő istentiszteletet.

Tanévkezdő istentisztelet Bácsfeketehegyen (Lakatos János felvétele)

Tanévkezdő istentisztelet Bácsfeketehegyen (Lakatos János felvétele)

– Ahogyan van nálunk tanévzáró, úgy van tanévkezdő istentisztelet is, mert mi, református keresztények, azt valljuk, hogy amikor fordulópont történik az ember életében, akkor meg kell állni Isten színe előtt, és hálát adni az addig megtett útért. Amikor ide jöttem Bácsfeketehegyre a gyülekezetbe szolgálni, akkor gondolkodtam rajta, hogy ez a fajta szolgálat az, ami hiányzik. Láttuk, hogy az anyaországban és Erdélyben ez már gyakorlat, nálunk viszont kevésbé ismerős. Az iskola és az egyházközösség között nagyon jó a kapcsolat, ezért beszéltem Bojtos Béla iskolaigazgatóval. Úgy láttuk, hogy működni fog ez a dolog. Nem tettük kötelezővé, de ajánlott, mert a magyar nyelvű iskolai képzés mellett nagyon fontos a gyerekek lelki életének a fejlesztése is. Ezen a szertartáson a templomot is megmutatjuk nekik, együtt vannak a gyülekezettel, ezért úgy érezzük, hogy ezek az első lépései az egyházi életbe való beintegrálódásnak – fogalmazott a lelkész, majd hozzáfűzte, hogy a gyerekek 90 százaléka részt szokott venni ezen az istentiszteleten.

– Örömteli számunkra, hogy a pedagógusok is el szokták kísérni a gyerekeket, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Ennek az istentiszteletnek próbálunk hagyományt teremteni, és annak is, hogy a Magyar Nemzeti Tanács képviselőjét is meghívjuk – mondta el Orosz.

A mostani istentiszteleten Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának tagja volt jelen. Kérdésünkre elmondta, hogy az MNT igen fontosnak tarja az egyház és az iskola ilyen jellegű együttműködését.

– Az istentiszteleten nagyon sok kisgyerek jelent meg a szülei, tanárai kíséretében. A magam részéről először lehetek jelen ezen az eseményen, de mindenképp szeretném hangsúlyozni, hogy az MNT nagyon fontosnak tartja az ilyen eseményeket. Nagyon fontos, hogy az iskola együttműködjön az egyházzal, és ehhez az MNT mindenféle támogatást megad. Jó volt látni ezt a sok kisgyereket, akik jelen voltak az istentiszteleten, mert ilyenkor mi is egyfajta visszacsatolást kapunk, hogy az a vállalás, amit teszünk, amit a mindennapjainkban végzünk, nem hiábavaló. Hiszen minden egyes gyermekkel, aki magyar iskolába kezd járni, aki magyar nyelven tanul, valójában a jövőnket építjük. És az, hogy ez a jövőépítés hogyan fog sikerülni, az alapok lehelyezésétől is függ, mert ezzel veszi kezdetét. Ez egy fontos és felelősségteljes vállalás, hiszen a gyerekek képzeletbeli tarisznyájába, amit mi adunk a kezükbe, az anyanyelv, a hit és a szülőföld szeretete mellett helyet kell hogy kapjon a tudás, a találékonyság és a felkészültség, ami az itthon maradást és az érvényesülést fogja majd szolgálni – mondta el Jerasz.