2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – ORSZÁGÚTI VB, BERGEN

Peter Sagan történelmet írt

Sorozatban háromszoros világbajnok a szlovák ász

Néhány tíz – valószínűleg óráknak tűnő – másodpercig még Peter Sagan sem tudta, hogy bevonult az országúti kerékpározás kitörölhetetlen történelmébe, hiszen a szlovák versenyzőgéniusz a hazai favorit Alexander Kristoff-fal szinte egy vonalban érkezett meg a célhoz a norvégiai Bergenben rendezett országúti világbajnokság férfimezőnyversenyének legvégén. A két kerekes azonnal kezet rázott egymással, majd továbbgurult, ki-ki saját csapatához, várni a bizonyító erejű videók „ítéletét”. Aztán az egyik szlovák segítő ember tárt karokkal szaladt a koncentráló Saganhoz, hogy örömittasan kiabálja neki: megvan!

A szlovák a 2015-ös richmondi és a tavalyi dohai után a bergeni országúti vb mezőnyversenyén is diadalmaskodni tudott, amivel az első kerékpáros lett, akinek sorozatban háromszor jött össze a cím. Már önmagában a három világbajnoki elsőség is rendkívül illusztris társaságba repítette Sagant, hiszen ennyi korábban csak olyan legendáknak jött össze, mint az olasz Alfredo Binda, a belga Eddy Merckx és Rik van Steenbergen, valamint a spanyol Oscar Freire. Sorozatban megnyert három bajnoksággal azonban egyikük sem büszkélkedhet – még a széles körben minden idők legjobb kerékpárosának tartott Kannibál, Merckx sem.

Valódi világbajnoki keménységű pálya várt a világ legjobb bringásaira a múlt héten tartott vébé csúcseseményén, a vasárnapi férfimezőnyversenyen. Önmagában a táv is gyilkos volt (267,5 km), a hűvös skandináv őszi időjárással és a bergeni körpálya másfél kilométer hosszú, meredek emelkedőjével megspékelve igazi embert próbáló kihívást jelentett.

A nagy tét miatt nehezen tudott kialakulni elmenés a nap elején, végül kilencfős élbolyt engedett el a feszülten figyelő főcsoport – a Costa Rica-i movistaros Andrey Amador volt a legjobb nevű a kilencből, de nyilvánvaló volt, hogy inkább csak mutatni akarják magukat a szökevények, valódi esélyük nem volt.

Az utolsó ötven kilométerre aztán életerősebb, nyolcfős elmenés alakult ki, amelyben már olyan híres kerékpárosok vettek részt, mint a belga Tim Wellens, a francia Julian Alaphilippe és a kiváló tempómenő olasz Alessandro De Marchi. Ez a csoport sem tudott azonban elöl maradni a rengeteg motivált versenyzővel száguldó főmezőny előtt – igaz, a sorozatban 12 alkalommal teljesített emelkedő egyre inkább kirostálta a gyengébb embereket.

Az utolsó tíz kilométeren belül megfogták a nyolcast, amit követően megkezdődtek az egyéni és kisebb csoportos elugrási kísérletek – próbálkozott többek között a néhány nappal korábban az időfutamon diadalmaskodó Tom Dumoulin, az olasz Gianni Moscon, a 2015-ös időfutam-világbajnok fehérorosz Vaszil Kirijenka, és Alaphilippe is újabb kísérletet tett.

De a hajrára készülő válogatottak nem hagyták kicsúszni sprintereik kezéből a lehetőséget, és főleg a norvégok munkájának köszönhetően mezőnyhajrára került sor. A hazai Kristoff remek felvezetést kapott, de Sagan száz méterrel a cél előtt ki tudott bújni mögüle, végül néhány centiméterrel előrébb tudta lökni kerékpárját a norvégnál.