2024. április 25., csütörtök

Európa élvonalában a palicsi filmfesztivál

Ritka alkalom, amikor a fesztiválok kapnak díjakat – hangsúlyozta Ilija Tatić, a Szabadegyetem igazgatója
Ilija Tatić az EFFE-díjjal

Ilija Tatić az EFFE-díjjal

Nyáron még arról értesülhettünk, hogy az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) nemzetközi zsűrije 715 fesztivál közül 26-ot emelt ki, amelyek között megjelölte az Európai Filmek Fesztiválját, azaz a palicsi filmfesztivált is, amely EFFE-laureátusként az egyik legjelentősebb európai fesztivál lett. Nemrég újabb siker érte a filmfesztivált, hiszen az EFFE a legjobb hat közé sorolta és díjjal jutalmazta Brüsszelben. A díj jelentőségéről Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivál végrehajtó produceri teendőit ellátó Szabadegyetem igazgatója számolt be lapunknak:

– Biennálés díjról van szó, tehát kétévente kerül átadásra, és valójában öt fesztivál lett így díjazott, a hatodik egy különdíj, amely a fennállásának 70. évét ünneplő Edinburghi Nemzetközi Fesztiválnak lett odaítélve – pontosított Ilija Tatić.

– Nagy megtiszteltetés, hogy a palicsi filmfesztivál jelentősége európai szinten lett felismerve. Az EFFE 1952 óta jegyzi az európai fesztiválokat, az elmúlt években meghatározta az EFFE minősítést, amelyet ezúttal is megkaptunk. Tulajdonképpen már az is nagy eredménynek számít, hogy a filmfesztivál a 26 laureátus közé került. Erre sem számítottunk, a díjra pedig végképp nem, elvégre Európa 715 legjelentősebb művészi fesztiválját tartja számon az EFFE. Úgy tűnik, hogy előnyt jelenthetett a palicsi filmfesztivál irányvonala, miszerint kifejezetten európai filmeket mutat be, az egyedi hangulata és a kellemes helyszín. Mindezzel megnyerhettük a zsűritagokat, mivel sorra érkeztek tőlük a gratulációk. Azt is mondták, hogy nagyon tetszik nekik a fesztivál koncepciója, amit egy ilyen országban meg tudunk valósítani, ahol nem várhatóak el ugyanazok a körülmények, mint a fejlett országokban. Természetesen máshol is akadnak pénzügyi problémák, de mi évről évre a fesztivál fennmaradásáért küzdünk. Ennek tudatában nagyon büszkék vagyunk a díjra. Örömét fejezte ki a fesztivál igazgatója, Radoslav Zelenović is, akárcsak Mira Banjac, a fesztiváltanács elnöke, és Miroslav Mogorović programigazgató. Ez a díj viszont nem csupán a vezetőségnek szól, hanem az egész szervezőcsapatnak, a Szabadegyetemnek is, amely egész évben a soron következő fesztivál előkészületein munkálkodik. Amikor a szervezésről beszélünk, valójában egy egészen kis csapatról van szó, talán tízszer kisebbről, mint más európai fesztiválok esetében. Fontos kiemelni azt is, hogy ritka alkalom az, amikor a fesztiválok kapnak díjakat, épp a fesztiválok azok, amelyek díjakat osztanak – hallottuk Ilija Tatićtól, aki kitért az Edinburghi Nemzetközi Fesztiválra is.

– Alkalmunk nyílt arra, hogy beszélgessünk a képviselőikkel, és megnéztük a prezentációjukat. Igazán lenyűgöző a szervezési módszerük. A fesztiváljuk csaknem egész évben tart, összetett, de mégis nagyon jó koncepcióba fűzve. Idén tartják a hetvenediket, tehát valamit nagyon jól csinálnak, mindenképpen érdemes tanulni tőlük. Egyebek közt ezért is érdemes és fontos jelen lenni az ilyen díjátadókon és találkozókon, megfigyelni mondjuk épp az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál szervezését, hiszen jelentős bevételre tesznek szert, méghozzá a kulturális turizmus által – fejtette ki Ilija Tatić.