2024. március 28., csütörtök

Összeroppan a paraćini üveggyár?

Kétszázharminc alkalmazott kapott tegnap felmondást

A paraćini Üveggyár csődigazgatójának aláírásával tegnap reggel 230 foglalkoztatott kapta kézhez felmondását, ezenkívül megtiltották számukra, hogy belépjenek a gyárudvarba – értesítette a közvéleményt Živojin Matejić a Szerbiai Önálló Szakszervezeti Szövetség vállalati megbízottja.

– A 810 alkalmazott közül reggel 230-an kapun kívül rekedtek, és ami meglepőbb, a cégvezetés közül senki sem állt ki, hogy érvekkel alátámassza, miért történt mindez. Azt sem tudja senki, milyen kritériumokat vettek figyelembe az elbocsátott munkások kiválasztásakor. Attól is tartunk, hogy a közzétett lista még nem teljes, és a következő napokban csak bővülni fog a munka nélkül maradottaknak a tábora – mondta a szakszervezeti vezető.

Mint ismeretes, a kragujevaci Gazdasági Bíróság a múlt héten csődeljárást hirdetett a paraćini Üveggyár esetében, mert immár 47 millió euróra dagadt a čačaki Veksilum cég iránti tartozása. Egyébként a gyár számlája már 2016 novembere óta zárolva van.

Živojin Matejić emlékeztetett arra is, hogy a paraćini az egyetlen üveggyár az országban, és az államvezetésnek is érdeke kellene hogy legyen a vállalatnak a fenntartása, hiszen ha véglegesen lakat kerülne a kapujára, összeroppanna az ország üveggyártása, és minden üvegáru terén behozatalra szorulna.

Az elmúlt időszakban tulajdonjogi szempontból viszontagságos napokat élt meg a paraćini Üveggyár. 2015-ben a bolgár érdekeltségű Glas Industry cégtől a fegyvereket és egyéb harci felszereléseket gyártó CPR Impex vette át. A CPR Impex vezetősége azt állítja, hogy még tavaly szeptemberben is három műszakban folyt a termelés Paraćinban, naponta 185 tonna üvegárut termeltek, ami havonta 5 500 tonnát, vagyis pénzben kifejezve 1,6 millió eurót tett ki.

A tegnap meghirdetett csődeljárásnak a folytatása két forgatókönyv szerint alakulhat – mondja Živojin Matejić. Az egyik az, hogy 90 nap leforgása alatt elkészül a vállalat átszervezési terve, és ha azt a korábbi hitelezők jónak találják és elfogadják, akkor van remény a vállalat megtartására. A másik szerint, ha bólintanak rá az átszervezési tervre, vagy netán el sem készül, akkor a gazdasági bíróság döntést hoz a vállalat felszámolásáról.

A sajtó képviselőinek az is a tudomására jutott, hogy Saša Jovanović csődbiztos tegnap meg sem jelent a vállalatban.